Коледа с Lupa.bg: Джинджифилово свинско печено със салата от ряпа
за 4 порции
Продукти
За печеното:
1 кг свинско месо от коремната част – суров бекон, по възможност с кожичка (обезкостени тънки свински гърди)
20 г пресен джинджифил
1 червено люто чили чушле
½ ч.л. семена кориандър (семена копър)
3 с.л. олио
20 г захар
3 с.л. соев сос
1 ч.л. нишесте
2 с.л. сос Хойсин готов (домашно приготвен - вижте как по-долу)
2 ч.л. сусамово олио
сол и черен пипер
За салатата:
200 г моркови
200 г ряпа или репички
4 с.л. оризов оцет (бял, светъл винен или ябълков оцет)
сол и черен пипер
1 щипка захар
50 мл олио
1 с.л. сусамово олио
1 с.л. сусам семена
4 стръка пресен кориандър (пресен магданоз)
Приготвяне
Обеленият джинджифил се настъргва фино. Смесва се с чили чушлето – разполовено по дължина и нарязано на дребно, и със семената кориандър.
Свинското месо се разполовява хоризонтално, като не се отрязва до края. Разтваря се, за да стане по-голямо и по-тънко.
Натрива се със сол и черен пипер и с джинджифиловата ароматна смес. Навива се на руло и се обвързва с кухненски конец.
Месото се запържва от всички страни в загрятото олио до златисто – запечатва се за 5-7 мин. на средна температура.
Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 180 градуса 90 мин. След 20-ата минута постепенно се налива на няколко пъти 300 мл вода.
Морковите се нарязват на тънки ленти с белачка. Ряпата се нарязва на много тънки парченца. Приготвя се винегрет от оцета, сол, черен пипер, щипката захар, олиото и сусамовото олио за салатата с интензивно разбъркване. Запича се сусамът на сух тиган.
Махат се конците на изпеченото месо и се оставя на топло в изключена фурна. Образувалият се сос от печенето се разрежда със 100 мл вода и се прецежда.
Карамелизира се захарта до светлокафяво. Деглазира се със соевият сос и къкри 2 мин. Сгъстява се с нишестето, разтворено в малко студена вода.
Добавят се сосът Хойсин и сусамовото олио за печеното. Половината от соса се слага в плитка тава и се обръща в него няколко пъти месото да се намаже - глазира. Месото се нарязва на филийки.
Морковите и репичките се смесват с винегрета. Поръсват се с наситнения пресен кориандър и със запечения сусам.
Печеното се сервира със соса и със салатата.
Как да си направим сос Хойсин
4 с.л. соев сос, 2 с.л.фъстъчено масло, 1 с.л.меласа – може кафява захар или мед, 2 ч.л. оризов или друг оцет, 1 скилидка идеално счукан чесън, 2 ч.л. сусамово олио, 1 ч.л. чили сос, 1 щипка черен пипер.
Смесват се всички съставки, като се разбърква много добре. Получава се ¾ ч.ч. сос Хойсин.