Коледа с Lupa.bg: Джинджифилово свинско печено със салата от ряпа

за 4 порции

Кухня
08:16 - 20 Декември 2020
3110
Коледа с Lupa.bg: Джинджифилово свинско печено със салата от ряпа

Продукти

За печеното:

1 кг свинско месо от коремната част – суров бекон, по възможност с кожичка (обезкостени тънки свински гърди)

20 г пресен джинджифил

1 червено люто чили чушле

½ ч.л. семена кориандър (семена копър)

3 с.л. олио

20 г захар

3 с.л. соев сос

1 ч.л. нишесте

2 с.л. сос Хойсин готов (домашно приготвен - вижте как по-долу)

2 ч.л. сусамово олио

сол и черен пипер

 

За салатата:

200 г моркови

200 г ряпа или репички

4 с.л. оризов оцет (бял, светъл винен или ябълков оцет)

сол и черен пипер

1 щипка захар

50 мл олио

1 с.л. сусамово олио

1 с.л. сусам семена

4 стръка пресен кориандър (пресен магданоз)

 

Приготвяне

Обеленият джинджифил се настъргва фино. Смесва се с чили чушлето – разполовено по дължина и нарязано на дребно, и със семената кориандър.

Свинското месо се разполовява хоризонтално, като не се отрязва до края. Разтваря се, за да стане по-голямо и по-тънко.

Натрива се със сол и черен пипер и с джинджифиловата ароматна смес. Навива се на руло и се обвързва с кухненски конец.

Месото се запържва от всички страни в загрятото олио до златисто – запечатва се за 5-7 мин. на средна температура.

Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 180 градуса 90 мин. След 20-ата минута постепенно се налива на няколко пъти 300 мл вода.

Морковите се нарязват на тънки ленти с белачка. Ряпата се нарязва на много тънки парченца. Приготвя се винегрет от оцета, сол, черен пипер, щипката захар, олиото и сусамовото олио за салатата с интензивно разбъркване. Запича се сусамът на сух тиган.

Махат се конците на изпеченото месо и се оставя на топло в изключена фурна. Образувалият се сос от печенето се разрежда със 100 мл вода и се прецежда.

Карамелизира се захарта до светлокафяво. Деглазира се със соевият сос и къкри 2 мин. Сгъстява се с нишестето, разтворено в малко студена вода.

Добавят се сосът Хойсин и сусамовото олио за печеното. Половината от соса се слага в плитка тава и се обръща в него няколко пъти месото да се намаже - глазира. Месото се нарязва на филийки.

Морковите и репичките се смесват с винегрета. Поръсват се с наситнения пресен кориандър и със запечения сусам.

Печеното се сервира със соса и със салатата.

 

Как да си направим сос Хойсин

4 с.л. соев сос, 2 с.л.фъстъчено масло, 1 с.л.меласа – може кафява захар или мед, 2 ч.л. оризов или друг оцет, 1 скилидка идеално счукан чесън, 2 ч.л. сусамово олио, 1 ч.л. чили сос, 1 щипка черен пипер.

Смесват се всички съставки, като се разбърква много добре. Получава се ¾ ч.ч. сос Хойсин.