Коледа с Lupa.bg: Лозови сарми с жито и фурми
за 20 броя
Продукти
20 лозови листа
2 с.л. кедрови ядки (тиквени, слънчогледови семки)
150 г перлен ечемик (пшеница, булгур, ориз, просо)
сок от ½ лимон
6 с.л. зехтин (олио)
½ ч.л. хариса сос (друг лют пиперков сос)
½ ч.л. канела
1 ч.л. ким семена (кимион)
сол и черен пипер
6 стръка магданоз
6 стръка пресен кориандър (1 щипка сух кориандър)
6 клонки прясна мента (2 с.л. суха мента, джоджен)
2 клонки мащерка
2 стръка пресен лук
1 домат
4 фурми
1 лимон
Приготвяне
Лозовите листа се заливат с вряща вода за 10 мин. и се изплакват под студена.
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто кафяво и леко се нарязват или счукват.
Перленият ечемик се сварява в подсолена вода за 15-20 мин. и се отцежда.
Смесват се лимоновият сок и 5 с.л. зехтин с харисата, канелата, кима, сол и черен пипер. Добавя се към булгура и се разбърква.
Билките и пресният лук се наситняват. Доматите и фурмите се нарязват на дребни кубчета. Билките, доматите, лукът, фурмите, кедровите ядки се добавят към перления ечемик.
Завиват се стегнати сарми с плънката в лозовите листа. Леко се запържват от всички страни в загретия останал зехтин общо за 1 мин. на слаб огън. Поливат се с лимонов сок от втория лимон в количество на вкус.