Коледа с Lupa.bg: Лозови сарми с жито и фурми

за 20 броя

Кухня
07:50 - 22 Декември 2020
3252
Коледа с Lupa.bg: Лозови сарми с жито и фурми

Продукти

20 лозови листа

2 с.л. кедрови ядки (тиквени, слънчогледови семки)

150 г перлен ечемик (пшеница, булгур, ориз, просо)

сок от ½ лимон

6 с.л. зехтин (олио)

½ ч.л. хариса сос (друг лют пиперков сос)

½ ч.л. канела

1 ч.л. ким семена (кимион)

сол и черен пипер

6 стръка магданоз

6 стръка пресен кориандър (1 щипка сух кориандър)

6 клонки прясна мента (2 с.л. суха мента, джоджен)

2 клонки мащерка

2 стръка пресен лук

1 домат

4 фурми

1 лимон

 

Приготвяне

Лозовите листа се заливат с вряща вода за 10 мин. и се изплакват под студена.

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто кафяво и леко се нарязват или счукват.

Перленият ечемик се сварява в подсолена вода за 15-20 мин. и се отцежда.

Смесват се лимоновият сок и 5 с.л. зехтин с харисата, канелата, кима, сол и черен пипер. Добавя се към булгура и се разбърква.

Билките и пресният лук се наситняват. Доматите и фурмите се нарязват на дребни кубчета. Билките, доматите, лукът, фурмите, кедровите ядки се добавят към перления ечемик.

Завиват се стегнати сарми с плънката в лозовите листа. Леко се запържват от всички страни в загретия останал зехтин общо за 1 мин. на слаб огън. Поливат се с лимонов сок от втория лимон в количество на вкус.