Коледа с Lupa.bg: Макове с малинова плънка
за 35 броя
Продукти
200 г масло
100 г пудра захар
1 щипка сол
250-300 г брашно
75 г мак
1 ч.л. фино настъргана лимонова кора
1 яйце
3 с.л. пудра захар
100 г сладко от малини
Приготвяне
Маслото – студено нарязано на парченца, пудрата захар, щипката сол, брашното, макът, лимоновата кора и яйцето се омесват с куките на миксера или на ръка на гладко тесто.
Разделя се на 4 части и се оформя на топки. Завива се с прозрачно фолио и се оставя да се стегне поне за 2 часа в хладилника.
Една по една топките тесто се разточват на кора с дебелина 3 мм. Изрязват се бисквитки с различни форми. Незабавно се подреждат в тава с хартия за печене.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 7-8 мин. Оставят се да изстинат в тавата.
Половината курабийки се намазват с малиновото сладко – може да се претрие през цедка, за да се отстранят семките. Покриват се с ненамазаните бисквитки да се слепят.
Заснежават се, като се поръсват обилно с пудра захар.