Коледа с Lupa.bg: Пълнена тиква с боб
за 4 порции, 130 мин
Продукти
4 малки тикви – по около 400 г, или 1-2 големи
600 г сварен и отцеден боб – може от консерва
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
4 домата
1 глава лук
2 с.л. нарязан босилек
1-2 ч.л. лимонов сок
Приготвяне
Отрязват се капачета на тиквите и се изчистват семките и влакната.
Подправя се вътрешността със сол и черен пипер и се намазва с малко зехтин или олио.
Слагат се в намазнена тава с капачетата до тиквите.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин. до омекване.
Доматите се нарязват на малки кубчета – може предварително да се обелят.
Обеленият лук се наситнява. Запържва се в останалия загрят зехтин или олио около 1 мин.
Прибавят се доматите и кипва. Добавя се бобът. Готви се около 10 мин.
Поръсва се с босилека, подправя се със сол, черен пипер и лимонов сок.
Пълнят се тиквите с бобената плънка. Слагат се капачетата.