Коледа с Lupa.bg: Сарми с леща и праз (+ извара по желание)
за 4 порции
Продукти
1 глава кисело зеле
1 голям стрък праз
4 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. семена копър
125 г червена леща или друга по избор
1/2 връзка магданоз
100 г извара - по желание
3 с.л. лютеница или айвар
2 червени чушки
2 жълти или зелени чушки
200 мл зеленчуков бульон или вода
сол и черен пипер
1 щипка захар
Приготвяне
Бялата част на праза се наситнява и се задушава в 1 с.л. загрят зехтин или олио.
Семената копър се счукват леко и се освкусява празът, като се разбърква на котлона.
Лещата се залива с 250 мл гореща вода и се вари под капак на средна температура 12-15 мин. Смесва се с копъровия праз, посолява се и се оставя да изстине.
Половината магданоз се наситнява, изварата се намачква. Смесват се с 2 с.л. лютеница и се добавя към лещата. Подправя се със сол и черен пипер и плънката се разбърква внимателно.
Завиват се едри стегнати сарми в листата кисело зеле. Може да се завържат на кръст с кухненски конец за повече стабилност. Запържват се в останалия загрят зехтин или олио от двете страни до светло кафяво.
Останалият праз се нарязва по на едро, почистените от семето чушки се нарязват на кубчета. Задушават се заедно 3-4 мин. в мазнината от пърженето на сармите. Подправят се със сол и черен пипер. Прибавя се останалата лютеница и се разбърква на котлона.
Сармите се подреждат в тенджера и се заливат със зеленчуковия бульон. Кипва и къкри под капак 40 мин.
Подправя се с щипката захар и се поръсва с останалия наситнен магданоз.