Коледа с Lupa.bg: Сарми с леща и праз (+ извара по желание)

за 4 порции

Кухня
09:23 - 19 Декември 2020
2712
Коледа с Lupa.bg: Сарми с леща и праз (+ извара по желание)

Продукти

1 глава кисело зеле

1 голям стрък праз

4 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. семена копър

125 г червена леща или друга по избор

1/2 връзка магданоз

100 г извара - по желание

3 с.л. лютеница или айвар

2 червени чушки

2 жълти или зелени чушки

200 мл зеленчуков бульон или вода

сол и черен пипер

1 щипка захар

 

Приготвяне

Бялата част на праза се наситнява и се задушава в 1 с.л. загрят зехтин или олио.

Семената копър се счукват леко и се освкусява празът, като се разбърква на котлона.

Лещата се залива с 250 мл гореща вода и се вари под капак на средна температура 12-15 мин. Смесва се с копъровия праз, посолява се и се оставя да изстине.

Половината магданоз се наситнява, изварата се намачква. Смесват се с 2 с.л. лютеница и се добавя към лещата. Подправя се със сол и черен пипер и плънката се разбърква внимателно.

Завиват се едри стегнати сарми в листата кисело зеле. Може да се завържат на кръст с кухненски конец за повече стабилност. Запържват се в останалия загрят зехтин или олио от двете страни до светло кафяво.

Останалият праз се нарязва по на едро, почистените от семето чушки се нарязват на кубчета. Задушават се заедно 3-4 мин. в мазнината от пърженето на сармите. Подправят се със сол и черен пипер. Прибавя се останалата лютеница и се разбърква на котлона.

Сармите се подреждат в тенджера и се заливат със зеленчуковия бульон. Кипва и къкри под капак 40 мин.

Подправя се с щипката захар и се поръсва с останалия наситнен магданоз.