Колко често трябва да мием косата си?

Най-оптималната честота на миене на гривата е веднъж на всеки два-три дни

Бюти
12:58 - 20 Юни 2019
6164
Колко често трябва да мием косата си?

В повечето случаи е въпрос на личен избор е колко често да миете косата си. Има различни видове коси и най-общото правило е, че колкото по-гъста, дълга и къдрава е косата, толкова по-бавно се омазнява.

Омазняването обаче не трябва да е индикатор, защото според експерти най-оптималната честота на миене на косата е веднъж на всеки два-три дни.

Всичко зависи от типа коса, начина ви на живот и местоживеенето,а колкото по-рядко миете косата си, толкова по-рядко ще трябва да я миете.

Ще откриете, че ако градивно намалите броят на миенетата всяка седмица косата ви ще се омазнява по-бавно и ще изглежда все така здрава и сияйна.

За да постигнете това е много важно сериозно да ограничите използването на стилизиращи продукти за коса. В случай, че косата ви е склонна към омазняване можете да използвате сух шампоан за да избегнете миенето.

Ето и някои често задавани въпроси и отговори относно темата:

Вредно ли е да мием косата си всеки ден?

Някои хора трябва да мият косите си по-често от други, но като цяло миенето й всеки ден е вредно за нея. Така вие ще премахнете натуралните масла (себум) и косата ви ще остане суха, а също така може да избледнее и в по-лоши случаи това да доведе до пърхот.

Могат ли шампоаните и балсамите да навредят на косата?

Някои шампоани и балсами могат да допринесат за увреждането на косата, затова трябва да се уверите, че те са направени точно за вашият тип коса.

Балсамите например са изключително полезни за косата, но прекомерното им ползване може да увреди косата. Експертите препоръчват да използвате малко количество, което да оставите да престои в косата около 3-5 минути, а след това да изплакнете обилно.

Можем ли да навредим на косата си, ако не я мием често?

Честно казано, ежедневното миене е опция за някои хора с доста специфичен тип коса и начин на живот. В случай, че имате много фина коса, тренирате често, имате пърхот или живеете във влажен климат то честото миене е най-добрият начин да поддържате косата си здрава.

Уверете се обаче, че използвате шампоан, който не съдържа сулфати и намалете използването на преси за изправяне или накъдряне.

Както сами виждате всичко се свежда до начинът ви на живот и типа коса, затова намерете честотата на миене, която работи най-добре за вашата коса и се придържайте към нея.