Колко плодове и зеленчуци да ядем през лятото?
800 грама дневно е оптималната доза по препоръка на диетолозите
Топлото време изисква да похапваме по-малко месо и да наблегнем на храните с витамини. Ако се чувствате уморени и жегата ви смазва, консумирайте повече плодове - те ще ви дадат тонус и много енергия. Нещо повече - диетолозите съветват да увеличите дозата двойно в сравнение със зимната консумация.
„Ако през зимните месеци препоръките са да консумираме по минимум 200 грама плодове и 200 грама зеленчуци, то през лятото дозата скача двойно, т.е. общо 800 грама зарзават дневно”, съветва специалистът по хранене проф. Донка Байкова.
Не е задължително плодовете и зеленчуците да са цели - полезните вещества могат да се набавят и консумират и под формата на салати, фрешове или смутита. Важното е обаче да се консумират пресни, а не обработени. Това запазва целуозата и фибрите, които са особено полезни в този сезон.
Сушените плодове, макар и много полезни, не са препоръчителни, тъй като освен фруктовата захар, им се добавя и фабрична. Това ги превръща в истинска калорийна бобма.
През лятото трябва да се особено бдителни, когато пазаруваме и консумираме различни храни. Добре е например, да не купуваме прясно мляко в пластмасови бутилки, нито пък яйца без етикет за срока на годност, защото има сериозен риск да си вгорчим лятната почивка. Млечните кремчета и еклерите също са храни, които трябва да купуваме с „едно наум” в топлото, защото могат да ни докарат салмонела.
Проф. Байкова препоръчва още да избягваме суровите риби и да ги консумираме след термична обработка. Тя съветва да наблягаме на студени супи, студен таратор, гаспачо, ястия с повече зеленчуци, както и на белите меса. Ако можем да избегнем и хотдога от външни будки или сандвичите принцеси, ще е най-добре.