Колко струва един глас в чужбина?

Политика
11:02 - 13 Юли 2021
3484
Колко струва един глас в чужбина?

Предстои тепърва сериозен анализ на машинния вот и организацията на гласуването. Още не са събрани дори данните от нередностите, констатирани в СИК и от партиите. Спорадични жалби има в изборния ден - за неправомерна агитация и спиране на процеса на гласуване, но общата картина предстои. Това коментира Пламен Киров - бивш конституционен съдия пред бТВ. Според него самата технология не предполага да могат да бъдат констатирани нарушения.

Той чака информация в колко секции и къде са били спрени машините, но няма досега такава информация. В тази връзка Пламен Киров обяви, че ще попита за това по Закона за достъп до обществена информация, както и МВР какъв персонал е имал в секции извън страната, колко струва на данъкоплатеца, колко струва един глас, подаден в чужбина, и в България.

Киров се занимава с изследване на избори от години. Знам, че в първите години на демократичния преход изборите бяха стартирани с разходи между 15-20 млн. лв. - 100 000 млн. лв. бяха похарчени на 4 април и колко са сега. Трябва да се каже каква е сметката и колко пъти за години е нараснала цената на изборния процес. Тепърва предстои да се занимаваме и с логистиката на машините и цената ще се увеличи, смята той.

Относно новото правителство Пламен Киров коментира, че ако не се създаде кабинет - следва новото служебно правителство на президента Румен Радев и трети поредни избори, но трябва да се изчака да се види какво ще се случи. Не е стартирала процедурата за създаване на правителство, не е ясно още на кого ще бъде връчен първият проучвателен мандат, който е персонален - на кандидат за премиер на съответната парламентарна група.

Очевидно Слави Трифонов не иска да прави коалиции, допълни Пламен Киров.