Кольо Колев пред Lupa.bg: До 2 месеца Радев може да подкрепи нова партия

Политика
12:54 - 23 Юни 2020
18114
Кольо Колев пред Lupa.bg: До 2 месеца Радев може да подкрепи нова партия

Социологът Кольо Колев е роден през 1956 г. Завършил е психология и социология в Софийския университет. Работил в Националния център за изучаване на общественото мнение. През 1994 г. учредява частната агенция за социологически проучвания "Медиана", чиито директор е и днес.

-Г-н Колев, Васил Божков днес заяви, че до 10 дни ще представи политическия си проект си „Българско лято”. Какво очаквате от него? Според Божков времето на правителството е изтекло.

-Да, времето на правителството изтича поради ред причини. Извън корона кризата се стоварва и икономическа криза, която ще удари много тежко всички сектори на икономиката. В резултат на това популярността на управлението няма да се повиши. Няма директно подпомагане на хората – само схеми, насочени към бизнеса, но това въобще не стига до хората.

-А конкретно това „Българско лято” – има ли бъдеще?

-Това е основата, върху която се стъпва –желанието за промяна, натрупаните огромни проблеми в обществото – върху това се изграждат всички нови политически проекти, в това число и този на Божков.

Като тук идеята е по-скоро получаване на популярност и поддържане на огъня, а не толкова реален опит за създаване на политическа партия.

-Той може ли да разчита на реален електорат? Защото до момента има виртуален такъв – тези, които гласуват на страницата му.

-Да, и забележете, че той е доста голям – измерва се с десетки хиляди, да не кажа със стотици. Божков нанася директен удар, но той не е политически – в смисъл създаване на организация и включване в политическия живот – а по-скоро е имиджов удар. Удря върху имиджа на управляващите. Ако попитате целокупното население: „давал ли е Божков пари на властта, за да му позволи да укрива данъци?”, отговорът е ясен. По същия начин и програмата на тази партия ще е имиджов удар – ето, вижте къде са проблемите и вижте какво предлагам да се направи.

Така той помага на различните опозиционни партии, формации, групировки, които имат същата цел – да свалят това управление на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Дали това директно ще прерасне в партия – според мен не. Не за друго, а защото нейните представители ще бъдат подложени на гонения от властта.

-Казвате, че неговите намерения не целят директно създаване на политическа формация. Партията на друг играч обаче беше регистрирана – тази на Слави Трифонов. И неговите намерения са реални.

-Съвършено реални. Но според мен нещата няма да се изчерпят със създаването само на тази политическа партия, ще има и други.

-Имате предвид партия на Мая Манолова?

-Подозирам, че освен на Мая Манолова, ще има и други. Най-малкото поне още един.

-Какви други – за президентска формация ли намеквате?

-Намеквам за всякакви формации,

в това число и такава, подкрепена от президента, съвсем не изключвам това. Не директно такава, която той ще оглави – но политическа формация, която той подкрепя.

Защо казвам това – излязоха изследвания, че едва ли не ГЕРБ се съвзели. Само че това беше по времето на острата корона криза, медицинският аспект на кризата, когато хората се страхуваха за живота си във физически план. А пък сега се интересуват за живота си в икономически план.

Нещата коренно се променят, а тук нещата стават все по-тежки – икономическото производство пада с 11%, безработицата скача в небесата и продължава да расте… Всички тези неща руинират имиджа на управляващите. От друга страна БСП се намира в една доста слаба позиция в момента. До голяма степен тя не може да „събере” това недоволство заради вътрешните си проблеми.

Кой остава? Има огромна ниша на хора, които нямат свой политически субект, но не искат да отидат към ГЕРБ и към БСП. Ето ви средата, която дава възможността за нови политически субекти. Към момента имаме една заявка на Слави Трифонов. Имаме една заявка на Мая Манолова. Съвсем не изключвам възможността да се появи и трети, и четвърти политически субект, защото има огромна ниша, огромно търсене на алтернатива, която към момента не се излива към другите партии.

-След като допускате президентът да заяви подкрепа за определен политически проект – кога очаквате той да се появи на сцената?

-В непосредствено бъдеще – в рамките на един-два месеца. Те изборите дойдоха - до март няма много време. А никой не изключва и предсрочни избори, така че в крайна сметка няма особено време. Ако има нови играчи, те ще се заявят най-много до 3 месеца.