Комитет от Елин Пелин със 7 въпроса към властите за трагедията

Хората настояват всички следващи инвестиционни проекти да бъдат осветлени, а общината всекидневно да публикува отчет за своята дейност

Политика
16:01 - 07 Август 2024
1047
Комитет от Елин Пелин със 7 въпроса към властите за трагедията

Инициативният комитет "Село Гара Елин Пелин", който организира срещата за четвъртък, разпространи седемте въпроса, които хората искат да зададат на властите.
 
- Кои са отговорните лица за кошмарния инцидент?

- Защо подобен склад функционира на 500 метра от жилищата на хората и кой разреши неговото построяване, без да се питат живеещите там?

- След инцидента – складът за "огнестрелни оръжия, боеприпаси и фойерверки за гражданска употреба" на "Енигма" ЕООД ще получи ли разрешение за извършване на ремонтни дейности, повторни строежи и възобновяване на дейността си в бъдеще на територията на населеното място и между двете населени места, както беше до момента?

- В случай, че фирма "Енигма" ЕООД получи разрешение за бъдещо функциониране, то на какво отстояние от имотите на жилищните сгради?

Хората настояват и в бъдеще всички следващи инвестиционни проекти да бъдат осветлени, а общината всекидневно да публикува отчет за своята дейност.

Близо 2 седмици след взрива в складовете за пиротехника край Елин Пелин, температурата на мястото спада и позволява разследващите да провеждат огледи, но се повишават градусите на напрежението между местните хора и властите. Хората настояват да получат информация какви са причините за трагедията и кой ще покрие щетите по домовете им. За да получат отговори, те инициират среща с местната власт този четвъртък. Покана за това е изпратена и до вътрешния министър Калин Стоянов.

Във вторник вечерта обаче местната власт организира среща с хората, която някои от тях бойкотират, разказва репортаж на Нова тв. "Има няколко човека, които са постоянно недоволни и постоянно се опитват да търсят политически ефекти или дефекти", отговори кметът на общината Ивайло Симеонов.

Повече от 70 са къщите с щети. Пет от тях са със спукани мазилки, три са с напукани стени, но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла, посочи кметът.

"Познавам много хора, които си ремонтираха сами прозорците, без да се занимават със сложната документация", каза Елиза Александрова пред Нова тв.

Кметът Симеонов пък обясни, че от общината са готови да бъдат в помощ на гражданите с половината сума, а останалите средства ще бъдат разпределени, когато бъде свикана комисия за бедствия и аварии.

"Ние сме сигурни, че общината просто не уважи нашата покана за среща", смята Александрова. Жителите в района задават и въпроса защо опасният склад е само на 750 метра от домовете им. По думите на кмета законовото постановление е периметър от 600 метра. "Това не са разрешителни, издадени от общината, а от ДНСК", уточни той.

Община Елин Пелин е внесла предложение за преразглеждане на минималното разстояние на подобни съоръжения от населени места.

Трегедията със склада се случи на 25 юли. Четирима души загинаха.