Комсомолците на Корнелия Нинова я бламират в събота?

Политика
13:36 - 19 Май 2022
5481
Комсомолците на Корнелия Нинова я бламират в събота?

Изборът на новото ръководство на Младежкото обединение в БСП идната събота може да разкрие горчивата истина за вицепремиерката и шеф на левицата Корнелия Нинова - че вътрешната опозиция иска отново да й посочи вратата и оставката й продължава да е в дневния ред на социалистите, разкриха информатори на Lupa.bg преди ключовата конференция.  

Двама са основните кандидати за наследник на досегашния шеф на комсомолците Николай Бериевски - посоченият от Нинова Станислав Стоенчев, и Габриел Вълков - опонентът му, издигнат от критиците на настоящото ръководство.



Станислав Стоенчев


Габриел Вълков

Досега и в информационните канали на Столетницата, и медийно се лансира името единствено на Стоенчев. Източниците ни обаче съобщават, че той изобщо не искал да става председател на МО, но лично Корнелия го заставила и така бил принуден да приеме номинацията за поста.

Междувременно из коридорите на червената централа се носят упорити слухове за вече осъществени и готвени машинации при избора на младежки лидер в събота.

Във Варна, например, където списъците и конференциите ръководи депутатът Борислав Гуцанов, са били обявени стотици на хартия действащи членове на организацията  с цел структурата да бъде представена от цели петдесетима делегати, под строй гласуващи за Стоенчев.

"Никой не ги е виждал тези хора. Във Варна активността на прекия избор за председател на БСП беше ниска, не защото не излязоха всички делегати на Гуцанов, а защото имаше огромно количество "мъртви души". Там електронизацията на членската маса така и не бе завършена и е твърде нисък процентът на бесепарите с цифрови карти", напомнят източниците ни. 

В същото време Габриел Вълков е бил особено харесван от Нинова да поеме младите социалисти след Бериевски, но подкрепата й спряла в мига, в който комсомолецът си позволил да говори за оставки на "Позитано" 20 след провала на левицата на последните парламентарни избори миналия ноември. Оттогава въпросният бил силно недолюбван от вицепремиерката. 

Информаторите ни предупреждават, че новият председател на МО може да се окаже предварително бламиран, като се аргументират със статистика, че ако сега съставът на младежкия национален съвет декларира около 10 на сто подкрепа за Нинова, лоялните в новия биха били едва 5% от общо стоте членове на ръководството или иначе казано, едва двама младоци. 

Комсомолците от години се оплакват и от изключително слабото финансиране на организацията.

"Не се дават никакви пари нито за развитие, нито за обучения, нито за участие в международни конференции",

ядосват се те и се надяват това да се промени след тайния вот в събота. 

Въпреки огромния натиск, от ръководството изобщо не били сигурни в победата на Стоенчев. Обсъждал се дори вариант вотът да е "на подпис", но той срещнал сериозен отпор. Тайното гласуване в събота обаче може да изкара наяве реалното съотношение и подкрепа спрямо Нинова в самата партия.