Конкурентът на Божков Йордан Динов бил застрелян от мъж с перука и криви крака

Хазартният бос отивал на среща с Костадин Паскалев, когато бил убит

Крими
14:27 - 29 Май 2020
863
Конкурентът на Божков Йордан Динов бил застрелян от мъж с перука и криви крака

Документи, открити при обиските в края на януари в офисите на Васил Божков, го уличават като подбудител на убийства. Това бе намекнато тогава от главния прокурор Иван Гешев. Той не назова нито имена, нито брой на убийства.

На 27 май обаче прокуратурата излезе със съобщение за нови 7 обвинения срещу бизнесмена. Сред тях са подбудителства на убийства на 4-ма души, посочени само с инициали. И докато Б. С. и А. П. са мистерия за медиите, макар да има спекулации, че вторият е Алексей Петров, почти всички предполагат, че М. В. и Й. Д. са Манол Велев и Йордан Динов. Въпреки че няма официално потвърждение от прокуратурата за връзка на Божков с двете зловещи покушения, припомняме историите им.

Освен за 4-те поръчки за убийства укриващият се в Дубай бизнесмен е обвинен, че е организирал престъпна група за убийства и рекет, както и за недовършен опит за изнасилване. Предишните му обвинения са 11. Те са свързани с неплащане на такси от хазарт, ръководство на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред.

  “Сега сме първите, сега сме демокрация, няма да е само “Еврофутбол”, ще дойдат други подобни фирми, защото това е един свободен и конкурентен пазар”. Това казвал бизнесменът Йордан Динов, когато негови близки го убеждавали да спре да разкрива пунктове за интернет залози в Благоевград и страната и да зареже хазартния бизнес, за да не пострада.

 За по-малко от година и половина той отворил над 100 клубчета за онлайн залози, обслужвал и клиенти на лицензиран хазартен австрийски оператор. Баща му - известен доктор гинеколог, се притеснявал, че синът му навлиза в този вид бизнес и може да засегне интересите на влиятелни хора. Той помолил бившия кмет на Благоевград Костадин Паскалев, с когото били добри приятели, да поговори със сина му като “един по-авторитетен човек” и да го убеди да се откаже от тази дейност. Йордан все повтарял, че няма от какво да се притеснява, защото всичко, което прави, е “законно”. Разправял как в Англия на една улица има 3 различни фирми за залагания и всички си работят без тревоги и “си пият кафето”. Йордан все пак решил да откликне на молбата на баща си и да се срещне с Паскалев. Двамата се уговорили да се видят на 4 април 2012 г. към 11 ч, но Йордан не успял да стигне до офиса му, който тогава бил на ул. “Бачо Киро” в София.

Час преди срещата Йордан Динов е прострелян на столичната ул. “Св.св. Кирил и Методий” с 6 куршума от мъж, дегизиран с перука.

Според експертите смъртта на Динов е настъпила от остра кръвозагуба от многото огнестрелни рани. Преди да издъхне, докато лежал на земята, го чули да казва: “Защо стреляш, защо?". Убийството става на улицата към 9,50 ч. пред очите на свидетели. По-късно за стрелбата е задържан Николай Станков с прякор Ники Дългия. За покушението е разследван още един мъж, но делото срещу него е прекратено.

Ники Дългия наскоро е бил даден на съд. По делото срещу него обаче няма данни за подбудител или поръчител на убийството, нито за конкретния мотив.

Прокуратурата твърди, че стрелецът е имал съучастник, който засега е неизвестен. В деня на убийството двамата проследили фолксвагена на Йордан Динов със сив автомобил “Субару Форестър”. Вероятно бизнесменът е бил дебнат от по-рано, за да се разберат плановете и маршрутът му.

Сутринта на 4 април 2012 г. Йордан Динов тръгнал от Благоевград за София с “Фолксваген Пасат” заедно с приятелката си Соня, братовчедка ѝ и неин приятел.

Според разследването той оставил тримата си спътници в мола на столичния бул. “Ал. Стамболийски” и оттам тръгнал към офиса на Костадин Паскалев, за да изпълни заръката на баща си.

Ден след стрелбата по Динов-младши Паскалев казва пред “24 часа”: “Трябваше да се видим, но, за съжаление, срещата не се състоя. Тя бе по молба д-р Петър Динов. Той беше притеснен, искаше да разубеди сина си да не се занимава с хазарт. Тогава Данчо бе амбициран да докаже, че бизнесът му е законен.”

В 9,36 ч. фолксвагенът на Динов минава по бул. “Тодор Каблешков”, пресича бул. “Мария Луиза” и продължава по “Дондуков” към ул. “Раковска”. По “Бенковски” фолксвагенът завива в посока на ул. “Св. св. Кирил и Методий”. През цялото време колата на Динов е следвана от сиво субаро. Според прокуратурата до шофьора седял Ники Дългия. Субаруто застигнало фолксвагена, който спрял на червен светофар. На зелено Динов потеглил, сивият автомобил го изпреварил и се преустроил в неговата лента, но през 2 коли напред. В един момент обаче Динов завил и убийците го изгубили от поглед. Отбили и направили обратен завой. Субаруто спряло до Партийния дом. Един от преследвачите слязъл и започнал да оглежда колите, за да открие фолксвагена на Динов. След малко се качил и сивото субару продължило по “Дондуков”. Скоро преследвачите пак били на метри от Динов. Той спрял, паркирал и тръгнал пеш. Един от субаруто го последвал.

Застигнал го и стрелял в гръб. Оръжието на убийството не е намерено. Знае се само, че то е било калибър 9х18 мм. Куршумите поразили лицето, долната част на главата на Динов и тялото. 

Стрелецът прибрал пистолета в черен найлонов плик и избягал в посока на ул. “Сливница” и “Поп Богомил”.

По-късно свидетели заявили, че косата му била неестествено права и дълга. Приличала на перука. Един от тях се обадил на тел.112 за помощ. На мястото на убийството дошъл автопатрул от столичното 5-о районно управление и екип на Бърза помощ. Йордан Динов обаче починал в линейката на път за “Пирогов”.

При разследването са открити петима свидетели на убийството - четирима мъже и една жена. Те чули изстрелите. Един видял убиеца да стои непосредствено над жертвата с пистолет в ръка, а други двама го забелязали да бяга и да прибира нещо в найлоновия плик, вероятно пистолет.

Те описали стрелеца като 40-годишен атлетичен мъж, висок 180-190 см, с леко извити крака във формата на буквата О. Въпреки перуката те забелязали, че той бил с леко издължено лице и дълъг прав нос. Като тичал, леко се поклащал.

Прокуратурата твърди, че двама от свидетелите са разпознали по-късно Ники Дългия по характерните белези. Според обвинението той страдал от дискова болест на гръбначните прешлени, което се отразявало и на походката му с левия крак.

Експерти, изследвали заподозрения още през 2017 г., твърдели, че през есента на 2012 г. той ходел по специфичен начин, защото не можел да стъпва добре на петата на левия крак. За заболяването било характерно “заклащане” при придвижване. Мъжът можел да тича бързо, но тромаво със закривени навътре крака.

Разследващите са открили собственика на субаруто. Изследвали са и записи на камери, които заснели автомобила при преминаване през ГКПП Калотина и близо до Партийния дом в деня на убийството.

По делото са използвани специални разузнавателни средства (СРС), при които Ники Дългия бил засечен в разговор с друг човек от Благоевград, но засега не е ясно дали в беседите има нещо уличаващо.

Ники Дългия наскоро е бил в съда 2 пъти - на 28 януари и на 24 февруари т.г., когато са били проведени първите две заседания по делото срещу него. Дотогова по случая името на Васил Божков или негови приближени не са споменавани.

Не се сочи и мотив за убийството. Близки на убития обаче предполагали, че той е отстранен, защото е влязъл в бизнеса с онлайн залагания.