Кораб надява шапка невидимка

За миг се премества на 320 километра

Мистика
15:45 - 02 Май 2019
2211
Кораб надява шапка невидимка

Шапката невидимка е любим приказен герой в българския народен епос. Добрият герой я спечелва и след това я надява, за да направи добро или за да надхитри някого. Нещо подобно „надянал” цял кораб край бреговете на САЩ по време на Втората световна война. Филаделфийският експеримент е военноморски експеримент, за който се предполага, че е бил проведен в Пенсилвания, САЩ, около 28 октомври 1943 г.

Американският военноморски oхраняващ кораб „Елдрич” бил направен невидим или просто е „забулен” за вражеските устройства. Историята за експеримента е смятана за измислица. Американският военноморски флот твърди, че такъв експеримент не съществува и детайлите по историята противоречат на добре познати факти за кораба, както и на законите на физиката. Експериментът се основава на Общата теория на полетата на Айнщайн. Теорията се базира на математически и физични обосновки на едни от основните природни сили - елекромагнитното излъчване и гравитацията като ги слива. В резултат успешно се манипулира светлината, което прави един предмет невидим. Независими учени твърдят, че Общата теория за полетата позволява използването на електрични генератори, с помощта на които да се извърши изкривяване на светлината около даден обект, вследствие на което той става невидим за човешкото око.

Първият Филаделфийски експеримент е проведен на 22 юли 1943 г. и води до почти пълното изчезване на кораба „Елдрич”. Екипажът на кораба твърди, че по необясним за тях начин някои от моряците са си сменили местоположението в кораба. Един от тях разказва, че в началото на експеримента се е намирал на палубата, а след това се е озовал в нивото под нея. Опитът бил повторен на 28 октомври 1943 г., тогава „Елдрич” не само станал напълно невидим, но и практически сменил местоположението си. За секунди корабът се телепортирал до Норфолк, Вирджиния, на разстояние от цели 320 километра.

Има твърдения, че с експеримента „Филаделфия” е свързан гениалният сръбски физик Никола Тесла. Но Тесла се оттегля от експеримента още през 1942 г., а през 1943 г. умира два месеца след началото на разследването за изчезването на „Елдрич”.