Корнелия гневна: Денков лъже, клекнал е за неограничен брой мигранти до месец

Соцлидерката цитира данни от протокол към споразумението за членството ни в Шенген

Политика
15:23 - 04 Януари 2024
7194
Корнелия гневна: Денков лъже, клекнал е за неограничен брой мигранти до месец

България се е съгласила да приеме неограничен брой мигранти в замяна на частичен Шенген. За това алармира на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова, позовавайки се на протокол към споразумението за членството ни в Шенген.

Официалните документи на Съвета на ЕС за приемането на България по въздух и вода в Шенген вече са факт, но по-интересен е втори документ - т.нар. протокол, в който са записани ангажиментите, които е поела страната ни за бежанците, заявия соцлидерката на  брифинг пред медиите. 

"България е изпълнила всички условия за пълноценно присъединяване към Шенген, ние сме пълноправен член на ЕС и не бива да се гледа на нас като втора ръка държава, заслужаваме членство по въздух, вода и суша. Това, което направи правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с подкрепата на ДПС оценяваме като отстъпление от тази позиция, предателство на националния интерес и провал. Тези фанфари колко велик успех е това могат да им служат само за пиар. Тъй като ни обвиниха, че всяваме дезинофрмация, изчакахме да излязат официалните документи и те вече са факт. Решението на Съвета на ЕС, официално качено - влизаме по суша и вода.

Но по-интересен е втори документ, който не виждаме в пространството. Това е протокол към решението, в  който са описани конкретните ангажименти, които е поела българската страна. Обръщам внимание на Параграф 3 за бежанците в този документ. Правителството внася дезинформация. В този протокол пише, че те са поели ангажимент: "Незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. В срок от 3 дни България трябва да даде отговор, а в срок от 1 месец и незабавно да ги приеме без никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. Затова не трябва да има никакви ограничения, що се отнася до броя на хората, трябва да бъдат приети в рамките на 1 месец. Това се отнася в особена сила за хората от Сирия и Афганистан", посочи Нинова.

"Изводът е неограничен брой бежанци, които ние трябва да приемем в центрове от отворен тип, в които няма особен контрол и нямаме право да кажем нищо по този въпрос, 72 процента от центровете освен това са запълнени. Правителството излъга българския народ, внасяше дезинформация, истината е на лице", отсъди тя.

Нинова повтори оценката на БСП, че частичен Шенген е провал за властта, още повече, че не е ясно кога ще влезем и по суша.

Червените са ядосани още, че са обвинявани в дезинформация, но според Корнелия Нинова именно властта разпространява дезинформация.

Очаквайте подробности!