Корнелия иска пълна проверка на ДКК

Икономика
16:39 - 10 Февруари 2022
2909
Корнелия иска пълна проверка на ДКК

Пълна проверка на работата на Държавната консолидационна компания (ДКК) е поискал икономическият министър Корнелия Нинова. Във всеки момент очаква доклада от Сметната палата, разкри тя пред журналисти.

Относно смяната в ръководството на ДКК тя посочи, че изпълнителният директор на компанията сам е подал молбата си за освобождаване, а останалите са отстранени от нея. Причината е желанието ѝ за оптимизация на работата.

По отношение на идеята на премиера Кирил Петков държавните предприятия да са под прякото ръководство на икономическия министър, а не под шапката на ДКК, Нинова заяви, че това би било една сложна реформа, която в този момент би затруднила основната цел на ведомството - оздравяването на държавните предприятия.

Тя коментира и казуса със срещата на Петков с главния прокурор Иван Гешев и последвалите призовки, в които се призоваваше министър-председателя и началника на кабинета му Лена Бориславова да предадат на прокуратурата списъци с лица, потенциално извършили престъпление. Според нея той се преекспонира и всяка власт трябва да влезе в борбата срещу корупцията спрямо правомощията си.

“За мен големият проблем е заровен в тази сграда и той е лобисткото законодателство”, заяви министъра. От думите ѝ стана ясно, че трябва да съдебната реформа да започне от парламента, след което с общи усилия всички власти да се справят с порочните практики.

Тя подчерта, че от БСП в продължение на 5 години са апелирали за съдебен контрол върху главния прокурор и многократно са му искали оставката, но бе категорична, че смяната само на личността, заемаща поста, няма да реши проблема.