Коронавирусът възкреси гуруто Кашпировски

Нещо за четене
14:20 - 15 Април 2020
11168
Коронавирусът възкреси гуруто Кашпировски

Скандалният лечител психотерапевт Анатолий Кашпировски се завърна след дълго мълчание, като този път провежда оздравителни сеанси по интернет. Той има свой канал в YouTube с над 148 хиляди последователи. Екстрасенсът стана популярен в края на съществуването на СССР, когато водеше собствено предаване по руската телевизия и лекуваше чрез хипноза от екрана болестите на целия комунистически свят.

Все още не се е осмелил да предлага свое лечение на коронавируса, но провежда психологическите си сеанси за хора с високо кръвно и проблеми със зрението. По отношение на COVID-19 дава общи насоки за предпазване, които са общоизвестни и се препоръчват от Световната здравна организация и от руските власти. Анатолий Кашпировски казва, че целта на неговите сегашни оздравителни сеанси е да засили имунитета на хората и по този начин да ги защити от вирусите. Затова той отново дава общи съвети за засилване на организма и за спортуване вкъщи, отбелязвайки, че Земята сега е в голяма опасност.

Кашпировски сега лекува по интернет


Докато хората бездействат и психясват в къщите си, „лечителят на милиони по света“ си е направил онлайн предаване и събира отново внушителна аудитория за „оздравителни сеанси“, коментират руснаци в социалните мрежи.

Вече 80-годишният Кашпировски няма онзи метален глас от края на 80-те, когато хипнотизираше зомбирани руснаци и граждани от социалистическия блок. Видимо Анатолий Михайлович в момента не артикулира добре думите вероятно заради зъбната протеза, които носи.

Природата толкова се изчисти от коронавируса, че Кашпировски се завърна със своите сеанси, коментират иронично руснаци.

Хилядите последователи на екстрасенса обаче не дават и дума да се обели срещу него. На канала му в YouTube те непрекъснато му благодарят за това, че ги е излекувал от страшни болести и го наричат „човек, пратен от Бога“.

Кашпировски е роден на 11 август 1939 г. в Украйна. През 1962 г. завършва Виницкия медицински институт, а после 25 години работи като психотерапевт във Виницката психиатрическа болница. Кандидат на медицинските науки. Бил е лекар-психотерапеват на руския национален отбор по вдигане на тежести. Майстор на спорта на СССР по тежка атлетика.

Звездата на Кашпировски изгря през 1989 г., когато се хвалеше в ефир с медицински успехи, невиждани в цялата история на човечеството, с успешно излекувани от него пациенти, страдащи от слепота, оплешивяване, емфиземи, кисти на яйчниците, камъни в бъбреците, псориазис, екземи, разширени вени, белези, туберкулоза, астма, диабет, алергии, заекване, астигматизъм, а в четири “документирани” случая - даже от СПИН.


По неговите думи на мястото на ампутирани крайници израствали нови, вместо извадени зъби се появявали здрави, сивите коси потъмнявали и започвали да блестят.

Благодарение на Кашпировски на 70-годишна жена пак ѝ се появила менструация, а майката на Горбачев се излекувала от артрит. А имал и диета - един негов пациент отслабнал със 158 кг. Сеансите му освен в СССР се предаваха и в някои бивши социалистически страни, като разбира се България беше на първо място.

През 1989 година направи седем предавания по централната телевизия на СССР, в които участваха повече от 300 милиона души от 10 страни в света, сред които и България. Психотерапевтът твърдеше, че благодарение на “телемостовете“ за общо седем часа е излекувал повече от 10 милиона души. През 1990 година източноевропейската преса го избра за “Човек на годината”, като го предпочете пред ръководители на правителства, известни политически и обществени дейци, сред които и бившият президент на Русия Борис Елцин.


С идването на власт на Борис Елцин и разпадането на СССР, хипнотизаторът изчезна от екрана. “Хипнозата” му обаче се оказа дотолкова успешна, че през 1993 г. Кашпировски беше избран за депутат в руската Държавна дума. Там влезе в състава на Комитета по въпросите на обществените обединения и религиозните организации. Съгласно преходния статут на конституцията на Руската федерация, първата Дума се избираше за срок от две години, а не за четири, както следващите. След края на депутатските си пълномощия през 1995 г. гуруто на хипнозата се пресели в САЩ. След като живя зад граница няколко години, той се върна в Русия и започна да гастролира със сеанси в из цялата страна. Провеждаше своите “лечебни сеанси” и в САЩ, Израел, България, Германия, Канада, Полша, Чехия, Словакия.

През декември 2006 г. провежда „оздравителни“ сеанси в Челябинск. Милицията иззема от него 160 пакета със „заредена“ сол, след като е установено отсъствие на маркировка на пакетите. Прокуратурата го привлича към административна отговорност за незаконна дейност и мошеничество.

По становище на специалисти от Челябинската държавна медицинска академия, методите на хипнотизиране, използвани от Кашпировски, могат да увредят здравето, тъй като не отчитат индивидуалните особености на пациента и противопоказанията. Така например съветва онкологично болни 100 пъти да прослушат касета със запис на неговия глас.

В отговор Кашпировски заплашва, че за необоснованата проверка може дистанционно да предизвика различни изменения в организма на служителите на милицията и на прокуратурата, но няма източници да е осъществил това свое намерение.

 През септември 2007 г. екстрасенсът се озова в центъра и на политически скандал в Украйна. Партията на регионите разпространи информацията, че Юлия Тимошенко е платила на Кашпировски да “зомбира” избирателите в Крим. “Целителят”, обаче, опроверга тези слухове.


Хипнотизаторът участва в преговорите между федералните власти и терористите начело с Шамил Басаев по време на терористичния акт в болницата Будьоновск през 1995 г., когато бунтовниците взимат повече от 1600 души за заложници. Районният прокурор на Будьоновск от онова време Сергей Гамаюнов свидетелства, че Кашпировски обещал да хипнотизира терористите и да ги приспи. В края на краищата обаче, когато екстрасенсът вижда заложниците и как всичко в болницата е в кръв самият той припада и е изнесен на ръце от спецчастите.


Според свидетели обаче все пак Кашпировски успява да спаси част от заложниците в резултат на дълъг разговор очи в очи с Шамил Басаев.