КОШМАР! Влакове се удариха в Прага, 4-ма загинаха, десетки са ранени

Пиян машинист предизвикал мелето

Свят
15:08 - 18 Септември 2024
1164
КОШМАР! Влакове се удариха в Прага, 4-ма загинаха, десетки са ранени

На 18 септември в чешката столица Прага станал инцидент с два пътнически влака, при който четирима са загинали, а 35 души получили предимно леки наранявания, съобщиха спасителите и железопътните компании.
 
Според информацията, единият влак е преминал на червен светофар и е ударил спрян влак отзад, обясни Душан Гавенда, говорител на компанията за железопътна инфраструктура „Спава Железник“. Полицията съобщи, че единият от машинистите е дал положителна проба за алкохол. Железопътната компания обаче посочва, че другият машинист вероятно носи основната отговорност за инцидента, предаде АФП.

Спешната помощ в Прага потвърди, че е предоставила медицинска помощ на 35 пациенти, които са имали предимно леки и средни наранявания. Говорителят Яна Постова поясни, че никой от ранените не е в опасност за живота, въпреки че са били регистрирани натъртвания, драскотини и някои фрактури, включително фрактура на челюстта.

Пожарникарите съобщиха, че са евакуирали около 200 души от другия влак, който е бил на мястото на инцидента. Полицията е откарала машиниста, който е дал положителен тест за алкохол, в болница за кръвен тест. Чешките железници, националният оператор на железопътната мрежа, признаха, че техен служител е дал положителен тест за алкохол, но отбелязаха, че вероятно той не е причинил инцидента. Те посочиха, че ще уволнят машиниста, ако кръвният тест потвърди, че е бил в нетрезво състояние. Другият влак е на чешката железопътна компания KZC.

Произшествия с влакове не са рядкост в Чехия, страна членка на ЕС с население от 10,9 млн. души. През юни четирима души загинаха, а повече от 20 бяха ранени, когато експресен влак се сблъска челно с товарен влак в град Пардубице, източно от Прага.