Космосът мисли чрез хората

Вселената съществува благодарение на човешкото съзнание, твърди Дийпак Чопра

Мистика
17:44 - 19 Септември 2019
4361
Космосът мисли чрез хората

Вселената съществува чрез човешкото съзнание – това твърдение представиха наскоро на света индийският лекар, мислител и писател Дийпак Чопра и колегата му от частния университет Чапман в Калифорния Менас Кафатос. Всъщност, заявлението не съдържа нищо ново, що се отнася до начина на мислене и цивилизацията на Изтока с големите култури на Индия, Китай и Япония.

Твърдението не е ново и с оглед на квантовата физика, която от няколко десетилетия доказва, че всичко във Вселената е свързано и има един и същи източник в безличния и всеобхватен световен разум. Дийпак Чопра и Менас Кафатос твърдят, че човешкото съзнание е самата Вселена. С други думи, без човечеството Вселената не би съществувала. Учените отбелязват, че съзнанието и пространството са неразделни и на субатомно ниво са едно цяло. Според тях самата Вселена е формирала съзнание у хората, което сега спомага за нейното развитие. Следователно човешкото съзнание и Космосът се преплитат, като всъщност са едно цяло.

Вселената чрез човека осъзнава себе си във времето и пространството. Всяко човешко действие е проява на космическа активност. По-точно Космосът мисли чрез човека. Всеки етап от развитието на Вселената се отразява в човешкото съзнание под формата на определено преживяване. Двамата преподаватели в Чапман се позовават на квантовата физика, която според тях доказва, че животът във Вселената се основава на участието на човешкия ум. Ако се приеме тази хипотеза, следва, че човешкото съзнание не изчезва никъде, тъй като има определена стойност за Вселената. Естествено възниква още един въпрос, за който засега учените мълчат - какво се случва с Вселената, ако човешкото съзнание не мисли, не се развива и не еволюира.