Косово и Албания бойкотират Нобела на Петер Хандке

През 2006 г. писателят държа реч на погребението на сръбския лидер Слободан Милошевич

Свят
16:21 - 09 Декември 2019
607
Косово и Албания бойкотират Нобела на Петер Хандке

Косово и Албания обявиха, че ще бойкотират церемонията на 10 декември по връчване на Нобелова награда за литература на австрийския писател Петер Хандке, когото двете страни смятат за свързан с войните в бивша Югославия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хандке беше противник на въздушните удари на НАТО над Сърбия, предприети, за да прекратят конфликта в Косово в края на 90-те години, а през 2006 г. държа реч на погребението на сръбския лидер Слободан Милошевич.

Косовският външен министър Беджет Пацоли съобщи, че е инструктирал посланика в Швеция да бойкотира церемонията, като добави, че писател, който е "подкрепял Милошевич и неговия геноцид в Босна и Косово, не заслужава Нобелова награда".

От солидарност с косовските албанци албанският посланик в Швеция също няма да присъства на церемонията, съобщи албанското външо министерство днес, посочвайки, че Хандке е бил поддръжник на Слободан Милошевич, "касапина на Балканите".

На заглавната страница на косовския в. "Коха диторе" днес е изобразен Милошевич, аплодиращ Хандке, който получава Нобеловата награда.