Ковачки оставя 3 града без парно и топла вода

Блокирането на ТЕЦ "Брикел" държи на студено 150 000 българи

Новини
18:00 - 20 Септември 2019
4247
Ковачки оставя 3 града без парно и топла вода

Спирането на ТЕЦ "Брикел" може да остави без парно и топла вода 3 български града. Това предупреждава изпълнителният директор на компанията Янилин Павлов в изявление на дружеството до медиите. Причина за блокирането на ТЕЦ-овете е нерегламентирано горене на отпадъци, включително слама.

Проблемът обаче касае отоплителните сезони в Гълъбово, Сливен и Перник. Това означава, че около 150 000 българи може да останат на студено. Блокирането на ТЕЦ-а ще създаде проблем в десетки хиляди домакинства, училища, административни сгради, болници в трите града, предупреждават от централата.

"Брикел" е основен доставчик на гориво за ТЕЦ "Брикел", Топлофикация Сливен и Топлофикация Перник.

Предприятието е и сериозен купувач на въглищата от държавните "Мини Марица Изток".

Иначе от "Брикел" признаха, че през юли и август тази година са изгорили 17 000 тона RDF и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Операцията е извършена с разрешение на компетентните органи. Заради използването на неразрешеното гориво обаче РИОСВ - Стара Загора спря производството на топлоенергия в централата.

Директорът на "Брикел" се обръща към всички институции с призив да вземат под внимание възможните социални и икономически проблеми, които биха могли да възникнат при неизпълнение на нормалната производствена дейност.