Коя е Рая Назарян? От асистентка на Менко Менков до пост номер 3 в държавата

За първи път тя се появява на политическия терен през лятото на 2022 г., когато Бойко Борисов представя "умните и красиви" лица на ГЕРБ

Политика
12:58 - 20 Юни 2024
6596
Коя е Рая Назарян? От асистентка на Менко Менков до пост номер 3 в държавата

Твърде наситени бяха последните две години за Рая Назарян, която на 20 юни беше избрана да води новия парламент по предложение лично на лидера на най-голямата парламентарна група Бойко Борисов и с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

38-годишната Рая Назарян е родена във Варна, но живее и работи в София. Завършила е право в УНСС, като кариерата си започва от адвокатската кантора на Менко Менков, който е адвокат на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В момента тя има собствена адвокатска кантора, в която работи със съпартиеца си Тервел Георгиев, избран за депутат в този парламент.

За първи път тя се появява на политическия терен през лятото на 2022 г., когато Бойко Борисов представя "умните и красиви" лица на ГЕРБ за предстоящите избори за 48-мо Народно събрание. Тогава тя е втора в листата на ГЕРБ-СДС за 24 район в София, след опитния депутат Тома Биков. От публикация на Биков през 2021 г. се разбира, че тя е била негов адвокат по иск, заведен срещу него от БОЕЦ.

Назарян е процесуален представител на Делян Добрев в делото по иска на Илиян Василев.

"Понеже е много модерно да се говори за съдебна реформа, ние сме дали Рая - ще е форлайтърът на партията в тази система", каза тогава Борисов за нея. 

50-ото Народно събрание ще е третото, в което Рая Назарян е народен представител. Тя е била член на комисията по правни въпроси, а в 49-ото Народно събрание е и председател на комисията по превенция и противодействие на корупцията. В последния парламент участва и в три от временните комисии - тази за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров, Кирил Петков и Димитър Аврамов; участва още в комисията за протестите срещу Българския футболен съюз, за Мартин Божанов, както и за скандала в Агенция "Митници" - всички започнали с голям интерес, но не постигнали никакви резултати.

Изкачването ѝ в политиката започва след избора на Десислава Атанасова за конституционен съдия през януари 2024 г., след което Назарян, заедно с Теменужка Петкова и Деница Сачева, става зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Както Борисов предрича две години по-рано, така и става - а Рая Назарян се оказва в ролята на основният юрист на ГЕРБ, занимаващ се със съдебната реформа.