Коя риба може да замести сьомгата?

7 вида риба заместват сьомгата и също като нея съдържат полезните омега-3 мастни киселини. Към тях се отнасят: сом, скумрия, херинга, аншоа, риба тон, кефал, сардини.
Най-голямата и най-полезната от тях е – негово величество сомът. Да, наричат го „величество“ защото наистина е велик и по размерите си и по вкусовите си качества.
Сомът или както е наименованието на латински - Silurus glanis, представлява сладководна риба, която е позната още под наименованието европейски сом. Тялото на сома е удължено и нерядко достига забележителни размери. Някои екземпляри нарастват до 5 метра, а теглото им може да надхвърли 250 килограма.
Суровото месо на сома е източник на куп ценни вещества. В него се съдържат витамините А, С, Е, К и D. В състава му присъстват омега-3 и омега-6 мастни киселини, магнезий, калций, калий, фосфор, мед, натрий и др.
Както знаем, консумацията на риба е от голямо значение за организма ни. Полезните съставки на сома го правят един от важните гости на нашата трапеза. Сред предимствата на този вид риба е неговото мазно месо, съдържащо протеини и мазнини, явяващи се ценен източник на енергия. В същото време месото на рибата се смила лесно, което пък е от значение за хората, които водят заседнал начин на живот и нямат възможност да се движат активно. Дамите задължително трябва да се придържат към консумацията на този вид риба, тъй като е доказано, че тя влияе благоприятно на кожата и косата. Освен това подпомага нервната и храносмилателната система и регулира нивото на кръвната захар. В миналото сомът се е консумирал като средство за борба с простудни заболявания.
Сьомгата е рибата, която се счита за лидер по съдържание на омега-3. мастни киселини. Тя има един основен недостатък – прекалено скъпа е. Но има и други видове обитатели на морските дълбини, които са не по-малко полезни.
Но за да получите максимална полза от тези риби, трябва да закупите пресен или прясно замразен продукт. Освен това трябва да го приготвите правилно. Диетолозите смятат печенето за идеален метод за готвене.
Рибните консерви също съдържат много полезни вещества. Най-важното е да са приготвени в съответствие с правилата и техническите стандарти, според руския кардиолог д-р Олга Голубева. Данните за рибите, които съдържат най-много омега-3 (на 100 грама) изглеждат по следния начин: дива сьомга, прясна - 2,5 гр; култивирана сьомга - 1,4 гр; прясна скумрия - 2,7 гр; аншоа - 1,45 гр; сардини - 0,98 гр; риба тон - 0,13 гр; пъстърва - 0,94 гр; Морските дарове също са богати на омега-3. Например, скаридите съдържат 0,31 грама мастни киселини, стридите - 0,41 грама. Отново на база 100 грама.
"Смята се, че за възрастен човек е достатъчно да яде такава храна два пъти седмично, за да компенсира хранителния дефицит“, споделя д-р Олга Голубева, „Отбелязвам, че не трябва да пренебрегвате добавянето на масло или растително масло към рибните ястия. Омега-3 се усвоява по-добре от рибата, ако добавите масло: с негова помощ панкреасът ще отделя ензими, които ще помогнат на тялото да не пропусне ценни вещества.
Треската, въпреки че не е мазна, също съдържа Омега-3 , така че можете да добавите масло или растително масло към ястие с нея. Вкусно е и полезно за здравето.
Балансираната, висококачествена естествена мазнина в разумни количества ще осигури ситост. Ще ядете по-малко прости въглехидрати и в същото време ще избегнете инсулиновата резистентност, високия холестерол и съдовите проблеми“, казва експертът. Кои риби са най-богати на омега 3 мастни киселини? Хората, които разчитат на рибните ястия като основен източник на омега-3 , както и бременни и кърмещи жени, трябва да ограничат рибите с високо съдържание на метилживак до две до четири порции на седмица.
По-добре е да се заменят със сьомга, херинга, сардини и пъстърва. Съдържат по-малко метилживак. Омега-3 капсулите обикновено се правят от малки морски риби, чието предимство е, че са по-чисти – тъй като живеят по-кратко, те натрупват по-малко токсини и отрови. И още нещо важно – в тази риба има най-много витамин Д.
Всичко казано до тук звучи прекалено академично и научно, истината е някъде по средата! С една дума – консумирайте повечко риба, независимо от вида. Рибата е просто много полезна и достъпна за джоба на всеки.