КРАЙ: Имениците Бобоков и Узунов вече са "чисти", свалиха им обвиненията

Президентските любимци са с прекратено производство за търговия с влияние

Политика
14:16 - 06 Февруари 2023
3894
КРАЙ: Имениците Бобоков и Узунов вече са "чисти", свалиха им обвиненията

Секретарят на президента Пламен Узунов и бизнесменът Пламен Бобоков вече не са обвиняеми. Прекратено е досъдебното производство срещу тях, съобщават от Софийската градска прокуратура. Новината идва на деня, в който честваме Св. Фотий, а носещите името Пламен празнуват имен ден. 

Делото е образувано на 18 юни 2020 г. по отделени материали от досъдебно производство на Специализирана прокуратура и е водено за "престъпен сговор".

В хода на разследването са събирани и проверявани доказателства за това дали за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г. в Русе и  София е сговорено с едно или повече лица да бъдат извършвани в страната или чужбина за търговия с влияние. Имаше предположения, че Бобоков и Узунов са лобирали за назначаване на посланици в държави, където бизнесменът има интереси. 

Узунов и Бобоков бяха обвинени, но от събраните  доказателства е било установено, че деянията не са престъпление, уточняват от прокуратурата.

В същото време продължава разследването за вноса на отпадъци и престъпна група, ръководена от бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и Атанас Бобоков, член на която е бил и Пламен Бобоков. Делото беше внесено в съда, но магистратите го върнаха на прокуратурата.