Кремъл не вижда база за преговори с Украйна

Украйна
12:18 - 20 Декември 2023
1637
Кремъл не вижда база за преговори с Украйна

Кремъл заяви в сряда, че в момента няма основа за преговори между Русия и Украйна, тъй като не е налице нито една от предпоставките, предава Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Украйна се е оттеглила от преговорния процес през 2022 г. "по настояване на Великобритания" и е "забранила" преговорите с Русия.

"Ние наистина смятаме, че темата за преговорите не е актуална сега и многократно сме повтаряли, че няма база за тези преговори, няма основа, няма предпоставки за такива преговори", каза Песков, коментирайки изявленията на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че въпросът за преговорите с Руската федерация сега не е актуален.

"Имаме Формула на мира. Днес това е единствената работеща платформа. Последната среща в Малта беше много добра. Присъстваха почти 80 държави. След това срещата ще се проведе в Швейцария като част от форум или ще има такъв сегмент за сигурност на икономически форум", каза Зеленски. Той каза, че би искал срещата в Швейцария да събере представители от всички континенти, "така че да има и 80 държави или може би повече", заяви във вторник Зеленски на голямата си пресконференция.

По-рано руският му колега Владимир Путин коментира темата.

Той каза във вторник, че Русия ще бъде готова да разговаря с Украйна, Съединените щати и Европа за бъдещето на Украйна, ако те желаят, но предупреди, че Москва ще защитава националните си интереси.

Путин, който изпрати войски в Украйна през 2022 г., многократно е казвал, че би бил готов да говори за мир, въпреки че западни служители казват, че той изчаква президентските избори в САЩ през ноември, преди да постави своите истински условия.

"В Украйна тези, които са агресивни към Русия, и в Европа, и в Съединените щати - искат ли да преговарят? Нека. Но ние ще го направим въз основа на нашите национални интереси", каза Путин на среща на ръководството на отбраната в Москва.

"Ние няма да дадем това, което е наше", каза Путин и добави, че Русия не възнамерява да воюва с Европа.

Русия контролира около 17,5% от територията, която е международно призната като част от Украйна, когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г.