Кремъл забрани българска медия по искане на Митрофанова

Цензурата не може да заглуши свободното слово, отговарят от редакцията

Русия
12:03 - 14 Юли 2022
3953
Кремъл забрани българска медия по искане на Митрофанова

От вчера, 13 юли 2022 година българското електронно издание Faktor.bg е забранено на територията на Руската федерация и не е достъпно за жителите й. До скандалната мярка се стигна след като на 12 юли, по искане на главния прокурор на Русия Игор Краснов Роскомнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните технологии и масовите комуникации, която следи, контролира и цензурира „чистотата“ на медийното пространство в съответствие с господстващата в страната неонацистка идеология на Кремъл- бел.ред.), е изпратил уведомление до хостинг компанията, базирана в Германия, която повече от седем години обслужва Faktor.bg. Номерът на уведомлението е 593280-НВ и е за нарушаване на реда на разпространение на информацията, съобщава БГНЕС. 

Най-общо Роскомнадзор предупреждава, че сайтът тиражира фалшива и невярна информация, която противоречи на законите в страната и интересите на режима на Владимир Путин. В рамките на 24 часа от получаването на уведомлението медията трябва да изтрие и премахне тази опасна за тях информация, в противен случай съдържанието на електронното издание ще бъде забранено и ще стане недостъпно за гражданите на Русия.

Немската хостинг компания уведоми своевременно българския си клиент, но "Фактор" използва правото си на мълчалив отказ и не се съобрази с неясните и необосновани претенции на Роскомнадзор, нарушаващи общочовешки принципи като свобода на словото и възможност за информираност.

"Съобразяване с руските искания би означавало българското издание да се превърне в съучастник на престъпната и античовешка политика на режима в Кремъл. Не сме съгласни с обвиненията, че сайтът е публикувал невярна информация, не се срамуваме от публикациите си и няма да се разкайваме пред терористи, мародери и масови убийци.

На регистъра на блокирани медии от вчера може да се установи, че българското издание не е достъпно за руските читатели. Подобна санкция през последните месеци Русия наложи на десетки световни и опозиционни руски медии и информационни агенции. Според наши източници идеята за забраната на медията на руска територия тръгва от София, като лично предложение на посланик Елеонора Митрофанова. Вярваме, че диктаторският режим на Владимир Путин в Кремъл няма бъдеще, цензурата не може да заглуши свободното слово, демокрацията и в Русия нямат алтернатива!", заявяват от "Фактор".