Крум Зарков призна: Да, упражнявал съм натиск

Натисках като депутат, натисках като протестиращ, натискам като министър и ще продължа, докато се превърнем в правова държава

Политика
15:31 - 31 Януари 2023 (обновена)
2306
Крум Зарков призна: Да, упражнявал съм натиск

"Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Вярно е. Натисках като депутат, натисках като протестиращ, натискам като министър. И ще продължа, докато страната се превърне в правова държава. 

Това заяви правосъдният министър Крум Зарков по повод думите на Радомир Чолаков, че е упражнявал натиск за промените в Закона за съдебната власт и НПК, които уреждаха разследване на главния прокурор и контрол над дейността на държавното обвинение. Те са част от условията за парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Законопроектите бяха провалени, след като правната комисия ги отложи за следващия парламент. По-рано днес председателят й Радомир Чолаков каза, че Крум Зарков е упражнявал натиск за промените. 

"Разбрахме, че без натиск няма да стане. В крайна сметка законът ще бъде приет. Той е важен за гражданите. Следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме. Не се подлъгвайте по различни купешки фрази. Законът не е импровизация и ще стане част от позитивното право. Колкото по-бързо бъде приет, толкова по-добере. Ще отпуши пътищата пред страната. Не време, воля не ни стигна", заяви Крум Зарков. Според него избирателите ще принудят следващото Народно събрание да приеме тези промени, а който и да бъде министър, ще трябва да ги внесе. 

"Народното събрание ще бъде различно. Силите, които искат реформа, ще надделеят. Жалко, че ще загубим още няколко месеца", каза още правосъдният министър. 

Той увери, че не знае дали ще продължи да бъде правосъден министър, тъй като още никой не е разговарял с него.