Крум Зарков сензационно пред немско издание: БСП загуби изборите, защото не подкрепи адекватно Радев

Политика
14:15 - 14 Януари 2022
4987
Крум Зарков сензационно пред немско издание: БСП загуби изборите, защото не подкрепи адекватно Радев

БСП загуби изборите поради много причини, но сред главните е неадекватното й отношение към президента Румен Радев и подкрепата му за втори мандат на "Дондуков" 2. Това казва кандидатът за наследник на Корнелия Нинова на лидерския пост Крум Зарков в интервю за немското издание на социалдемократите "Форвертс".

"Трите парламентарни избора в България миналата година и ефектът върху БСП може да се разглеждат като 3-фазен процес. И докато през април партията изглеждаше единствената, способна да детронира Бойко Борисов от властта, то тя се провали след това", казва депутатът. И допълва, че са били допуснати и "стратегически" грешки от страна на червеното ръководство.

"Например като не осигури навременна и адекватна подкрепа за Румен Радев като държавен глава", убеден е Зарков. За него обаче най-големият провал на БСП бил в това, че тя не е показала възможност пред избирателите си да я харесат отвъд опозиционното настроение. "Дори онези, които не ни харесват, всъщност очакват от нас проеки как да изглежда бъдещето. А ние не успяхме да ги представим", критикува още той.

Опозиционерът на Нинова се надява това все пак да се случи с участието на Столетницата в коалиционния кабинет на Кирил Петков. 

Иначе заявява, че твърдо гледа към лидерския пост в партията. "Засега аз съм единственият кандидат, но вероятно това ще се промени. Вярвам, че БСП е важна за България и има много по-голям потенциал, отколкото показа на последните избори", коментира Зарков. 

Нюанс от интервюто, който прави впечатление, е, че соченият за фаворит за председателския стол от опозицията сред червените настоява БСП да възстанови пълния диалог с партиите от лявото политическо семейство. 

Припомняме, Нинова неколкократно отказа да включи БСП в общи инициативи с ПЕС.