Култовият Минчо Празников: Глобалното затопляне е реално! Чакат ни ужасни катаклизми

И по-горещи ще бъдат летата, и по-продължителни, предупреди ветеранът

Шоу
15:16 - 28 Юни 2024
5790
Култовият Минчо Празников: Глобалното затопляне е реално! Чакат ни ужасни катаклизми

Макар и на 86 години, легендарният синоптик Мично Празников продължава да следи климатичните промени и предупреждава, че ни чакат много тежки дни. За съжаление според телевизионната зведза глобалното затопляне е съвсем реално и човечеството върви към катаклизми.

„Сезоните се размиха и глобалното затопляне е налице. Ледовете в Арктика се топят и глобалното затопляне си казва думата. Причините за него се коренят в много източници, но основната е изхвърлянето на парникови газове – от коли, от заводи, особено от атомни опити – от тях се освобождава особено голямо количество топлина, която отива в горните атмосферни слоеве.

Затова през лятото и преходните сезони има тенденция към затопляне, както и за скъсяване на пролетта и есента“, каза Празников и предупреди: „И по-горещи ще бъдат летата, и по-продължителни“.

Иначе Бай Минчо коментира и актуалната политическа обстановка. Според него трябва да бъде съставено правителство, а хората, които не гласуват, трябва да се стегнат и да упражнят гражданското си право. Самият Празников не пропуска избори въпреки напредналата си възраст, пише "Ретро".

86-годишният синоптик, с чиито прогнози от малкия екран израснаха поколения българи, е роден на 9 февруари 1938 г. в Дряново. Кръстен е на дядо си – опълченец, два пъти раняван при боевете за Шипка. Любопитното фамилно име идва от прозвище, лепнато на прадядо му, който оправдавал отсъствията си от училище с църковни празници.

Метеорологията го влече още от ранна възраст. Завършва Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Физика и метеорология“. Работи 22 години като синоптик във Военновъздушните сили. В периода 1986-2000 г. работи в Националния институт по метеорология и хидрология, а от декември 2000 г. е в частна фирма за метеорологични прогнози.