Куриоз: Шофьорка не успя да духне в дрегера заради прекаран COVID

Жената е с увреждане на белите дробове, заради което апаратът не реагирал

Общество
17:53 - 09 Декември 2021
3055
Куриоз: Шофьорка не успя да духне в дрегера заради прекаран COVID

Полицията в Асеновград "застреля" шофьорка на джип с акт за 2 бона и отнемане на книжката за 2 години, съобщава "Марица".

В акта било записано, че тя саботира дрегера, както и отказва да даде кръвна проба за изследване в медицинско заведение. Санкционираната дама обжалвала в съда, като преди във вторник магистратите взели решение в нейна полза. 

Случката е от 8 май тази година. Малко след полунощ дамата зад волана била спряна за проверка на ул. "Александър Стамболийски" в Асеновград.  Полицаите я тествали с дрегер. Шофьорката няколко пъти духала и опитала да даде качествена проба, като вкарвала въздух в апарата, но той не отчел нищо.

Униформеният счел, че е налице умишлен отказ от проба. Последвал акт за 2 бона и отнемане на книжката за 24 месеца. Връчили й талон за кръвно изследване със срок за явяване в медицинско заведение от 45 минути. Тя тръгнала към болницата. Стигнала там на 37 минута от срока. Поради факта, че от притеснения не могла да намери личната си карта, била вписана в журнала за вземане на кръв и урина десет минути по-късно, когато вече открила документа. Това обаче било две минути след изтичане на указания срок. 

"Констатацията, че е отказала да даде проба с техническо средство не отговаря на обективната истина, тъй като фактически не е отказала, а напротив, желаела е да даде проба с техническо средство и дори е направила няколко, макар и неуспешни опита. Като причина за невъзможността и да даде проба същата сочи тежко прекарана ковид инфекция, довела до увреждане на белите дробове и хронични затруднения с дишането, за което е представила и писмени доказателства. Независимо дали е достоверно това твърдение, в крайна сметка даването макар и на неуспешна проба с техническо средство не може еднозначно да се квалифицира юридически, като отказ на лицето да бъде изпробвано, тъй като в случая е възможна и хипотезата физическото състояние на лицето да не позволява извършване на проверка с техническо средство или тест", се казва в мотивите на магистратите. 

Относно отказът от медицинско изследване, записан в акта, съдът смята, че и тази констатация на полицаите не е правилна. Шофьорката се е явила в медицинско заведение, и то в рамките на указания срок. "Фактът, че същата не е успяла веднага да намери документа си за самоличност не игнорира факта, че се е явила лично в медицинското заведение и е представила талона за изследване със заявлението, че желае да даде кръвна проба", гласят мотивите на магистратите. 

Така те отменят изцяло санкцията на шофьорката. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок.