Курти поиска от косовската полиция постепенно изтегляне

Балкани
17:48 - 19 Юни 2023
1675
Курти поиска от косовската полиция постепенно изтегляне

Косовският премиер Албин Курти обяви, че е поискал от полицията в страната "постепенно и пропорционално" да намали присъствието си в четири общини в Северно Косово, но при условие. То е да има "върховенство на закона", т.е. спрямо етническите сърби, които са нападнали полицията и силите на НАТО там (КФОР), да е приоложено „правосъдие“.

Курти също така заяви, че косовската полиция трябва да продължи присъствието си в сградите на общинските администрации в северната част на Косово, тъй като според него в този район има "различни екстремисти и престъпни групи".

„За косовската полиция всяка община е една и съща и техните действия се основават на конституцията“, каза премиерът пред репортери в Прищина, цитиран от БГНЕС. Добави още, че ще вземе решение за евентуално пътуване до Брюксел, за да продължи диалога със Сърбия, веднага след като разбере състоянието на тримата косовски полицаи, които бяха арестувани от сръбската полиция.

Тези служители на реда бяха отведени в Сърбия и косовските власти призоваха за незабавното им освобождаване. Тези събития станаха, след като на 13 юни в Митровица, по заповед на Албин Курти, беше арестуван Милун Миленкович Луне. Сръбският активист бе преследван от косовската полиция в продължение на месеци, като беше обявен за част от организираната престъпност.

Преди това пък в няколко общини етническите сърби не признаха избраните албански кметове - заради много ниската избирателна активност - и блокираха сградите на общините, не допускайки ги до работните им места. Това доведе до сблъсъци с полицията и до мобилизиране на сръбската армия до най-високо ниво на бойна готовност.

Курти каза днес, че ще изчака посещението на ръководителя на Службата за връзка на Косово в Белград Йетиш Яшари в затвора в Кралево, където са държани тримата косовски полицаи.

„Когато имам информация въз основа на посещението при полицаите, които са заложници в Сърбия като отмъщение за борбата срещу организираната престъпност и корупцията в Косово, ще взема решение и ще го обявя“, каза Курти.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви среща на високо ниво на представители на Косово и Сърбия на 22 или 23 юни, за да обсъдят деескалацията на ситуацията в Северно Косово. Нито Курти, нито сръбският президент Александър Вучич досега са потвърдили участието си в тази среща, като обявиха, че ще го направят в следващите няколко дни.