Кускус с чери домати (+ сирене, магданоз и мента)
за 2 порции, 25 мин
Продукти
200 г кускус
1 глава лук
1 скилидка чесън
400 г чери домати (може да се приготви и с нарязани едри домати)
3 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. доматено пюре
сол и черен пипер
1 щипка захар
2 стръка магданоз
2 стръка мента
150 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Кускусът се изсипва в 300 мл вряща вода. Маха се от котлона и се оставя да поеме течността за около 10 мин.
Обеленият лук се нарязва на ивици. Обеленият чесън се нарязва на тънки филийки. Чери доматите се разполовяват.
Загрява се зехтинът или олиото. Запържват се лукът и чесънът на средна температура до леко жълто.
Прибавя се доматеното пюре и се разбърква на котлона.
Добавят се доматите, подправя се със сол, черен пипер и щипката захар и се запържва на средна топлина още 5 мин.
Натрошава се бялото сирене. Наситняват се магданозът и ментата.
Кускусът се разрохква с вилица. Разбърква се внимателно с доматената смес. Поръсва се със сиренето, магданоза и ментата.
Може да се полее с 1 с.л. студен зехтин или олио.