Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е така

Новини
15:18 - 29 Ноември 2021
2056
Кьовеши: Имахме проблем с България, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата. Вече не е така

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

"Това, че вие сте разширили начина на докладване по чл. 24, параграфи 1 и 2 (бел. ред. - от Регламента за Европейската прокуратура) е нещо, което ние приветстване. По този начин ние можем пряко да получаваме сигнали от полицията, от Гранична полиция и от Агенция "Митници". Това със сигурност ще подобри не само сътрудничеството ни, но и качеството на делата. Като цяло мога да кажа, че сътрудничеството ни с България е много добро. В началото имахме известен проблем, че всички дела трябваше да минават през прокуратурата и в началото получавахме само малки дела. Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления", заяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

"След срещата ни на 10 юни 2021 г. Министерството на правосъдието предприе действия за разширяване на кръга от органи по чл. 24, параграфи 1 и 2 от Регламента за европейската прокуратура и за установяване на допълнителни канали за докладване на Европейската прокуратура на престъпления", обясни министър Демерджиев.

Какво на практика означава това? Обявлението значи, че не само българската прокуратура ще общува с Европейската що се отнася до започване на проверка.