Кюфтета с гъби кладница (в сметанов сос със сушени домати)
за 2 порции, 40 мин
Продукти
1 глава лук
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
300 г кайма по избор
1 с.л. прясна галета – хлебни трохи
1 яйце
сол и черен пипер
1 ч.л. червен пипер
200 г гъби кладница
2 шалота или по-малки главички друг лук
40 г сушени домати
175 мл зеленчуков бульон
125 мл течна готварска сметана или прясно мляко
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в 1 ч.л. загрят зехтин или олио. Оставя се да изстине.
Каймата се омесва с лука и чесъна, галетата, яйцето, сол черен пипер и червения пипер. Оформят се големи кюфтета.
Гъбите кладница се оставят цели или се разрязват на две. Обеленият шалот се наситнява. Сушените домати се нарязват на малки кубчета.
Загрява се останалият зехтин или олио, изпържват се кюфтетата по 1 мин. от всяка страна и се изваждат.
В същата мазнина се запържват гъбите с шалота 1 мин. Сипват се бульонът и сметаната и се оставя да заври.
Слагат се в соса кюфтетата и сушените домати и се готви на средна температура 4-5 мин. Кюфтетата се обръщат и се готви още 2 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Поръсва се с нарязания на пръстенчета див лук.