Лампите за 6 бона отидоха в прокуратурата

Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните

Икономика
15:12 - 31 Януари 2022
1943
Лампите за 6 бона отидоха в прокуратурата

Скандалната обществена поръчка за осветлението на София със съмнения за надути цени между 3 и 77 пъти, бе предадена в понеделник на прокуратурата. Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев внесе сигнал и до Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) и в Министерство на финансите. Ако бъде изпълнена в цялост поръчката, столицата ще се окаже с до над 3 пъти по-малко нови лампи.

Детайлите - при бюджет от 6 милиона лева за нови лампи, едната фирма "Лог Сиберия" би направила 1043 с единична цена 5755 лева, а другата "Улично осветление" би направила 3781 нови лампи при единична цена 1587 лв. Това стана ясно по време на спор между общинския съветник Борис Бонев и подписалия поръчката зам.-кмет на столицата Кристиян Кръстев.

Преди ден Борис Бонев осветли спорната поръчка като заяви, че Столична община се готви да плати уличното осветление на София с цени между 3 и 77 пъти по-високи от пазарните. Премиерът Кирил Петков и кметът Йорданка Фандъкова разпоредиха проверки на изнесените данни. Цялата поръчка е за до 73 млн. лв. без ДДС. В момента подписаните договори с двете фирми са за две години за по над 36 млн. лв. с възможност да бъдат удължени с още 2 години за същата сума.