Латвия с мерки срещу пропагандаторите на Кремъл

Новини
23:01 - 18 Август 2024
809
Латвия с мерки срещу пропагандаторите на Кремъл

Павителството на Латвия се стреми постепенно да премахне преподаването на руски език в училищата в страната. Това е част от политиката на намяване влиянието на Москва. На този фон някои преподаватели и експерти по сигурността твърдят, че този ход може да бъде в полза на в пропагандаторите на Кремъл, посочват от Voice of America.

Виктория Кронгорне е заместник-директор на училището в Рига Даугавгривас, едно от 94-те в Латвия, в които всички уроци се преподават на руски език до 2022 г. Нов закон нарежда на училищата да преминат на латвийски език до 2025 г., предава VOA. Кронгорне казва, че заповедта е влязла в сила незабавно и е предизвикала шок, тъй като много деца почти не говорят латвийски. Тя посочва, че оценките им са се влошили по всички предмети - от биология до математика. “Как да изпълним заповедта, когато тя е въведена с 30 години закъснение”, пита Кронгорне. Тя и нейни колеги твърдят, че промените е трябвало да се случат през 90-те години на миналия век, когато Съветският съюз се разпадна. Въпреки това Кронгорне казва, че един положителен резултат е, че изучаването на латвийски език ще подобри перспективите за работа на децата от рускоезични семейства.

Макар че постепенното премахване на руския език е част от по-широкия стремеж за дерусификация на Латвия след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, има опасения от пропагандата на Кремъл. Когато Русия нахлу в Източна Украйна през 2014 г., Кремъл заяви, че една от целите му е да спаси потиснатите рускоговорящи. От 2022 г. насам Латвия премахва руски паметници като този, посветен на съветското освобождение на Латвия от нацистите. 

“Във всяка страна хората трябва да говорят преди всичко езика, който е държавен. Макар че, разбира се, не бива да оказваме натиск върху тези, които не са местни“, посочва рускоговорящ.  

Правителството въведе основни тестове по латвийски език за около 20 000 руски граждани, живеещи в Латвия. Ако не се справят, те могат да бъдат помолени да напуснат страната. Някои казват, че това може да има непреднамерен ефект и да се превърне в аргумент на Кремъл, че рускоговорящите са потиснато малцинство.   

В класните стаи най-голямото притеснение за учителите е въздействието на мерките върху учениците, които и без това се стараят да дадат най-доброто от себе си.