Лавандулово крем брюле
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
100 г захар
100 мл прясно мляко
350 мл течна сметана за разбиване или още прясно мляко
1 и ½ ч.л. сух цвят лавандула
4 млки клонки сух цвят лавандула
4 жълтъка
2 ч.л. кафява захар
Приготвяне
Ваниловта шушулка се разрязва надлъжно и се остъргват семенцата. Кипва се прясното мляко с ванилията от шушулката, ваниловата захар, течната сметана и ½ ч.л. цвят лавандула, като се разбърква. Маха се от котлона и се оставя за 2-3 часа да изстине и да се ароматизира.
Разбиват се жълтъците със захарта до бяло. Бавно се добавя ваниловата смес през цедка, като се разбърква внимателно, за да не се образува пяна. Ако има пяна – се отстранява. Оставя се да отпочине за кратко.
Сместа се разпределя в 4 огнеупорни чаши – купички. Слагат се в тава с топла вода – на водна баня. Пекат се в загрята фурна на 140 градуса 1 ч. и 10 мин.
Изваждат се купичките, оставя се напълно да изстине и се слагат в хладилника.
Преди поднасянето кремът се поръсва с кафявата захар и се оставя да постои така 1-2 мин.
Поръсената захар се карамелизира до светло кафяво с кухненска горелка или съвсем за кратко близо под загретия горен реотан на фурната. Поръсва се останалият цвят лавандула.
Всяка купичка се декорира с клонка лавандула. За снежен ефект преди това клонките леко се навлажняват и се овалват в пудра захар.