Лавров хока САЩ за провокациите във Венецуела

Вашингтон наложи санкции в опит социалистът Мадуро да бъде свален от власт

Свят
11:13 - 07 Февруари 2020
1408
Лавров хока САЩ за провокациите във Венецуела

Външният министър на Русия Сергей Лавров, който е на посещение в Мексико, разкритикува остро провокациите на САЩ във Венецуела и опитите им да си осигурят предлог за военна намеса в латиноамериканската страна, съобщава "Ройтерс".

Русия и САЩ нееднократно са влизали в конфронтация заради Венецуела, където руски петролни компании и военни съветници играят ключова роля в подкрепа на президента Николас Мадуро.

САЩ, повечето страни от Европейския съюз и други държави признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за легитимен президент. Вашингтон наложи санкции в опит социалистът Мадуро да бъде свален от власт.

При посещението си в Мексико руският първи дипломат осъди опитите за отстраняване на Мадуро и настоя, че заплахите на Вашингтон срещу Венецуела имали обратен ефект.

Според Лавров никой не може да реши проблемите на венецуелците вместо тях, но да им се попречи да се споразумеят е напълно възможно и "ние сме свидетели на такива опити, целящи да осигурят предлог за военна намеса".

Днес той е на посещение във Венецуела, където ще се срещне с Николас Мадуро, с вицепрезидента Делси Родригес и външния министър Хорхе Ареаза.