Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни

Той добави, че очаква сред страните-гаранти за сигурността на Украйна да бъде и Беларус

Украйна
16:17 - 08 Април 2022
1562
Лавров: Преговорите с Украйна не са лесни

Преговорите между Руската федерация и Украйна не са лесни, но Москва ще се стреми да постигне изпълнение на всички свои задачи. Това заяви в петък руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с арменския външен министър Арарат Мирзоян.

Той добави, че очаква сред страните-гаранти за сигурността на Украйна да бъде и Беларус, предава ТАСС.

Руската федерация се застъпва за това Беларус да продължи да играе роля в организирането на преговорите с Украйна.

"Ние сме за това нашите беларуски приятели да продължат да играят положителна роля в организирането на руско-украинските преговори. И Беларус е отлична платформа за продължаване на тези преговори. Въпреки че всичко зависи от споразуменията между страните, а срещите в други страни не са изключени, на други площадки", каза той.

"По искане на украинската страна, нейният неутрален, извънблоков, неядърен статут трябва да бъде придружен от гаранции за сигурност за Украйна. Сред гарантите за сигурност украинските съседи биха искали да видят всички страни, съседни на Украйна и редица други държави, включително постоянни членове на Съвета за сигурност ООН и т. н. Предполагаме, че сред тези държави - гаранти, разбира се, ще бъде и Република Беларус", каза той.

Министърът подчерта, че сега се съгласуват всички тези въпроси, "включително пълният набор от държави гаранти".

Припомняме, че в четвъртък руският външен министър заяви, че Украйна се отклонява от договореностите, постигнати в Истанбул и очаква украинската страна да поставя нови условия. Според него "режимът в Киев се контролира от Вашингтон и неговите съюзници, които тласкат президента Зеленски да продължи военните действия".