Леонардо да Винчи плава на супер яхта

Най-скъпата картина в света чака галерия, по-богата от Лувъра

Мистика
14:15 - 13 Юни 2019
3618
Леонардо да Винчи плава на супер яхта

Най-скъпата картина в света – „Салвадор Мунди”, известна и като „Спасителят на света”, изчезва след като е продадена на търг и доскоро за нея не се знае нищо. Преди дни обаче арт журналистът Кени Шахтър разгадава загадката с изчезването на скъпото платно на Леонардо. Оказва се, че „Спасителят на света” се намира на борда на супер яхтата „Серене” и ще бъде там до откриването на огромна картинна галерия в Саудитска Арабия.

През 2017 г. картината на Да Винчи с образа на Исус Христос е купена на аукцион за 450 милиона долара. Това я прави най-скъпата картина в историята. Невероятно е, но през 50-те години на 20 век същото платно се продава едва за 45 долара, защото се смята, че картината е копие или фалшификат. Преди 2 години „Спасителят на света” е купена от департамента за култура и туризъм на Абу Даби (Обединени арабски емирства), като веднага след аукциона точното й местонахождение остава неизвестно. Според условията на търга Художественият музей в Абу Даби би трябвало още през 2018 г. да изложи платното в художествена галерия, но показването е отменено без обяснение за причините.

В началото на тази година ръководството на парижкия Лувър се обръща с молба към департамента за култура и туризъм на Абу Даби да бъде предоставена картината за участие в изложба, посветена на творчеството на Леонардо да Винчи. В Лувъра не получават никакъв отговор. Това засилва подозренията и спекулациите както по отношение оригиналността на шедьовъра, така и за неговото похищение.

Едва в началото на юни т.г. арт журналистът Кени Шахтър се добира до информация за „Спасителя на света”. Именно той огласява на света информацията, че картината на Леонардо ще плава на супер яхтата „Серене” дотогава, докато в Саудитска Арабия не бъде официално открита нова художествена галерия, която по богатство и значимост да превъзхожда Лувъра на Абу Даби. Излиза, че точно за тази бъдеща галерия е купена „Спасителят на света”. Или най-скъпата картина просто е препродадена на Саудитска Арабия. Открит остава въпросът дали картината на Леонардо да Винчи няма още дълго време да обикаля пристанищата на света.