Леща салата със сирене и алабаш

за 4 порции, 25 мин

Кухня
07:21 - 14 Декември 2020
3121
Леща салата със сирене и алабаш

Продукти

200 г леща

300 г бяло саламурено сирене

1-2 с.л. лимонов сок

1 голяма глава алабаш или 2 от по-малкия

1 нар

3-4 с.л. зехтин или олио

1 щипка захар

наситнен магданоз

черен пипер и сол

 

Приготвяне

Лещата се сварява и се отцежда. Посолява се и се полива с лимоновия сок.

Алабашът се обелва и се нарязва с белачка или резачка на дълги тънки лентички или се настъргва едро. Намачква се леко със сол и щипката захар.

Лентичките алабаш се прибавят на снопчета или купчинки към лещата.

Отгоре се подрежда бялото саламурено сирене, нарязано на филийки и поръсено с черен пипер.

Всичко се полива със зехтина или олиото, поръсва се с магданоз и се гарнира със зрънцата нар.