Леща супа с моркови и портокал
за 2 порции, 25 мин
Продукти
2 глави лук
20 г пресен джинджифил
400 г моркови
200 г картофи
1 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. смлян кимион
300 мл портокалов сок
600 мл зеленчуков бульон
150 г леща
2 стръка пресен лук
1 с.л. мед
сол и черен пипер
Приготвяне
Лещата се сварява в малко вряща подсолена вода.
Обелените лук и джинджифил се наситняват.
Обелените моркови и картофи се нарязват на малки кубчета и се запържват с лука, джинджифила и кимиона в загретия зехтин или олио.
Сипват се портокаловият сок и бульонът, кипва и се готви на тих огън под капак около 30 мин.
Добавя се медът и се пасира. Подправя се със сол и черен пипер.
Прибавя се лещата и се гарнира с тънки ленти нарязан надлъжно пресен лук.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.