Летим от Пловдив за Истанбул и Белфаст догодина

Общество
12:11 - 27 Декември 2022
1973
Летим от Пловдив за Истанбул и Белфаст догодина

До 20 декември 2022 г. - 215 000 пътници са преминали през летище Пловдив, което представлява рекорд, съобщи пред БНР директорът на аерогарата Дойчин Ангелов.

"Най-силната година преди пандемията бе 2018 г. и тогава сме имали 130 000 пътници, сега почти два пъти повече", изчисли още председателят на съвета на директорите на летището. Той смята, че всичко това посочва големите възможности и потенциал на Южен централен район и прилежащите области, за ново развитие на аеропорта.

"Първоначално бяхме казали датата 21 януари, за полетите до Истанбул, но те ще стартират два пъти седмично от февруари", уточни Дойчин Ангелов. Самолетите ще кацат на азиатското летище "Сабиха Гьокчен", откъдето има стотици възможности за прикачване на полет до различни части на света, включително полети до десетки желани дестинации в Европа и Азия. Очаква се да има линия и до Бурса и връзка с Анталия. Преговорите са на финал, общността в Бурса наброява над 450 000 изселници с двойно гражданство. 

В момента от летище Пловдив има редовни полети до двете лондонски летища Лутън и Станстед, немските в Дортмунд и Меминген, изпълняват се и полети до Дъблин. Там оперират нискотарифните компании.

Чартърната програма вече стартира с полети от Северна Ирландия, Белфаст и от Турция, с полети от Анталия и от Измир. 

"Фондът за развитие на летище Пловдив работи активно и програмата става с негова помощ", каза Ангелов. Той обеща от 5 януари 2023 г. да стартира и нов сайт на аеропорта, като ще се развиват и много по-активно социалните мрежи.