Летящ динозавър откриха в Ливан

Любопитно
15:42 - 04 Декември 2019
7970
Летящ динозавър откриха в Ливан

Учени идентифицираха нов вид летящи динозаври, след като анализираха фосили, открити във варовикова кариера в Ливан, съобщава в. "Дейли мейл".

Смята се, че фосилите датират отпреди повече от 95 милиона години и са от птерозавър. Новоидентифицираният вид птерозаври получи научното название Mimodactylus libanensis. Предполага се, че представители на вида са летели над морето Тетис, което се намирало между днешните територии на Европа, Северна Африка и Североизточна Азия.

Летящите динозаври M. libanensis се хранели с ракообразни от рифовете и лагуните в морето и вероятно са стигали до днешната територия на Китай. "Многообразието на тези древни животни е било по-голямо, отколкото се смяташе досега", заяви палеонтологът Майкъл Колдуел от университета на Алберта, Канада.

Новите находки навеждат на мисълта, че е имало толкова видове птерозаври, колкото са днешните видове птици. Откритите фосили хвърлят светлина върху живота на въпросния летящ динозавър, който имал размах на крилете 9 метра и тегло около 250 кг.

Фосилите били открити преди повече от 15 години, но на учените било нужно много време, за да ги анализират. Става въпрос за първия открит в Ливан цялостен скелет от птерозавър.

Птерозаврите са първите гръбначни, които са развили способността да летят.

Фосили от птерозаври са открити в целия свят. Много от тях са с единствени по рода си характерни особености.