Лимонов сладкиш с грис
за 8 парчета, 70 мин
Продукти
3 лимона (може да се заменят с 2 портокала или с 1 портокал и 1 лимон или лайм)
250 г захар
олио за намазване
225 г грис – пшеничен или царевичен
100 г смлени белени бадеми (може да се заменят с други ядки)
1 ч.л. бакпулвер
300 г кисело мляко
4 яйца
125 г масло
Приготвяне
2 лимона се нарязват на 3-4 мм тънки филийки.
Кипва се 100 г захар със 100 мл вода. Слагат се лимоновите резени за 10 мин. на тих огън като се разбърква. Оставя се да изстине и се прецежда.
Лимоновите филийки се подреждат в намазнена форма за печене.
Настъргва се кората на третия лимон и се изцежда сокът. Смесват се с гриса, смлените бадеми, останалата захар, маслото, бакпулвера, киселото мляко и яйцата на гладко тесто.
Тестото се изсипва върху лимоните. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до златисто кафяво около 50 мин.
Оставя се да изстине, обръща се с лимоните нагоре и се нарязва. Може да се гарнира със сметана.