Лимоново желе с бита сметана
за 4 чаши, 50 мин
Продукти
7 лимона
2 ч.л. захар + 6 с.л. захар
5 листа желатин или друг желиращ продукт, напримрт агар-агар
150 мл течна сметана за разбиване
2 пак. ванилова захар
Приготвяне
Настъргва се кората на 1 лимон и се изцежда заедно с още 3 лимона.
Останалите 3 лимона се обелват с нож така че да се отдели напълно и бялата част заедно с кората им. Отделят се филенцата от ципите и се поръсват с 2 ч.л. захар.
Изцеденият лимонов сок, заедно с лимоновата кора и останалата захар, се загрява и се разбърква, докато захарта се разтопи.
Желатинът се накисва в 250 мл студена вода да набъбне. Добавя се към горещия лимонов сок и се разбърква.
Лимоновите филенца се разпределят в чаши. Сипва се лимоновата смес и се оставя на студено да се желира – около 4 часа.
Преди поднасянето се разбива сметаната с ваниловата захар и се гарнира лимоновото желе.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.