Липса на лекарства по цял свят

Не само ЕС, но и САЩ и Русия страдат от недостатъчни количества на животоспсяващи медикаменти

Новини
14:59 - 12 Февруари 2023
3781
Липса на лекарства по цял свят

Лекарствата не достигат не само в Европейския съюз, но и в САЩ и Русия. Това коментират фармацевти от цял свят. Според някои от тях ако не се вземат мерки - например допълнително производство и др., проблемите ще се задълбочат. Други са оптимисти и смятат, че положението няма да се влошава повече, а напротив - с намаляване на търсенето на медикаменти с настъпването на пролетта ситуацията на фармацевтичния пазар ще се нормализира.

"Недостигът на лекарства засяга всички сектори на здравеопазването и обхваща както животоспасяващи лекарства, така и често употребяваните медикаменти. Този проблем не е само в Европа. Фармацевтичната снабдителна верига е със световен мащаб и липсите са световен проблем, засягащ всички райони по земята. Всички страни страдат. Някои като Румъния и Гърция повече от други, но и богати страни са затруднен", коментира д-р Илария Пасарани, генерален секретар на Фармацевтичната група на ЕС, представляваща Европейската общност на аптекарите, цитирана от БНР.

По думите на Пасарани през последните няколко седмици е отчетен недостиг на антибиотици в 80% от държави от ЕС. В Словения например имало липси на препарат за лечение на туберкулоза и други инфекциозни заболявания. В Дания има дефицит на лекарства с фусидин. "От Италия, Франция, Великобритания, Испания и Португалия се оплакаха от недостиг на амоксицилин, който се използва при бактериални инфекции и инфекции на дихателните пътища. Португалия докладва за недостиг на азитромицин, който се използва за лечение на широк набор инфекции - на ушите, гърлото, при пневмония и други. В Хърватия през последната година също има недостиг на антибиотици", коментира Илария Пасарани.

Освен антибиотици в страните от ЕС напоследък липсват и някои обезболяващи - парацетамол и ибупрофен. "Основната причина е високото търсене заради големия брой болни в комбинация с недостатъчното производство и по-ниските доставки заради липсата на суровини, материали и персонал, енергийната криза и войната в Украйна", казва Щефан Тирструп, главен медицински директор на Европейската агенция по лекарствата. "Това, което знаем, е, че амоксицилинът и свързани на него продукти са липсвали в 28 от 30-те държави членки на Европейското икономическо пространство. От него са част страните от Европейския съюз заедно с Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Не до степен лавиците да са празни, но от време на време е било трудно да се открият. Отправихме препоръка към националните агенции по здравеопазване да дадат напътствия към лекарите какво друго да предписват. Недостигът на лекарства не е нещо ново. Това се е случвало през последните десетилетия, но вероятно не до обхвата, на който сме свидетели тази зима", коментира той.

Недостиг на лекарства през последните месеци има и в САЩ, Австралия, Китай и Русия. "Цените се повишиха напоследък. Налице е недостиг на някои лекарства, въпреки че през първите три тримесечия на м.г. има растеж от 22% на производството на фармацевтични продукти. Делът на руските лекарства на пазара е 60 на сто, и въпреки това е факт дефицит на някои препарати и повишаването на цените", е коментирал и руският президент Владимир Путин, цитиран от БНР.