Лирата с рекорден срив, Ердоган е заплаха за Турция

Актуални новини
15:41 - 24 Ноември 2021
2249
Лирата с рекорден срив, Ердоган е заплаха за Турция

Турската лира отбеляза нов спад. Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Ердоган, че с действията си застрашава националната сигурност на републиката, предаде агенция „Ройтерс”.

Лидерът на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдаролу заяви, че в историята на републиката не е имало такава „катастрофа”. Той обвини пряко президента Ердоган за свободното падане на турската лира. Стойността на турската лира спрямо долара отбеляза спад от 15% във вторник.

Поредният спад на лирата доведе до повишаване на цените, карайки някои турци да преосмислят плановете си за почивка, както и седмичното си пазаруване на хранителни стоки.

Ердоган притисна централната банка да намали лихвите в ход, който според него ще увеличи износа, инвестициите и работните места. Но според неговите критици това ще подхрани още повече инфлацията и ще подкопае лирата, намалявайки значително приходите на турците.

Пред агенция „Ройтерс” турски граждани споделят, че погледите им постоянно са отправени към валутните курсове. Ахмет Давутоглу, който се отцепи от Партията на справедливостта и развитието, заяви, че икономическите мерки на Реджеп Ердоган са „предателство, а не невежество”.

Много турски граждани използваха социалните мрежи, за да изразят тревогата си от случващото се в страната. В Туитър доминиращ беше хаштагът „Ние потъваме”. Все повече граждани искат оставката на властимащите. „Виждаме как страната ни се руши пред очите ни”, заяви местен бизнесмен.