Литовският президент иска Украйна в НАТО

Украйна
11:48 - 04 Юли 2023
1719
Литовският президент иска Украйна в НАТО

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите на НАТО да бъдат по-смели в разглеждането на настояването на Украйна за членство на срещата на върха в неговата страна следващата седмица, като каза, че това ще повиши представянето на Киев на бойното поле, докато Москва ще разглежда всяка предпазливост като слабост, цитира думите му Ройтерс.

В интервю за агенцията Науседа посъветва съюзниците от НАТО да пренебрегнат опасенията, че привличането на Украйна във водения от САЩ военен съюз ще провокира Русия, която нахлу в Украйна на 22 февруари 2022 г.

"Не трябва да се колебаем да вземем по-смели решения, защото в противен случай режимът на Путин ще реши, че западните съюзници са твърде слаби, че трябва да бъдат притиснати в ъгъла и че те ще се предадат", каза Науседа.

"Нашата по-силна формулировка относно перспективата за членство на Украйна със сигурност би повишила бойния дух на украинските войници на бойното поле. И това е много важно", добави той.

Украйна оказва натиск върху НАТО да обяви на срещата на върха на 11 и 12 юли, че Киев ще се присъедини към Алианса скоро след края на войната и да изготви пътна карта за членство.

Но други членове, като САЩ и Германия, са по-предпазливи и избягват всякакви ходове, за които се страхуват, че могат да доближат алианса до активна война с Русия, която отдавна гледа на разширяването на НАТО като на доказателство за западната враждебност.

Науседа каза пред Ройтерс, че на срещата следващата седмица на Украйна може да бъде дадено обещание за по-лесен път към членство в НАТО след войната и обещания за повече военна подкрепа.

"Има някои държави, които са предпазливи по отношение на по-силната формулировка относно перспективата на Украйна. Но вече виждам известна промяна в съзнанието на техните лидери", каза Науседа.

"Всички разбираме, че точно сега, в разгара на войната, Украйна не е в състояние да се присъедини към НАТО незабавно. Разбираме това. Украинците разбират това. Но ние трябва да създадем процедури, как да продължим... така че да няма загуба време, ако войната свърши и победата е на украинска страна".

Науседа каза, че очаква украинският президент Володимир Зеленски да се появи във Вилнюс, въпреки предупрежденията му, че "не вижда смисъл" да отива, ако на Киев не бъде даден "сигнал" на срещата: "Надявам се, че той ще бъде тук и ще играе важна роля при вземането на решения във Вилнюс".

Няколко страни подготвят "допълнителен портфейл" от военна подкрепа за Украйна, които да бъде обявен на срещата на върха на НАТО, каза Науседа.

Възможността Швеция да бъде приета в НАТО във Вилнюс се "усложнява" и шансовете тя да може да се присъедини на срещата на върха намаляват "с всеки следващ ден", каза Науседа.

Швеция кандидатства за присъединяване към НАТО след инвазията, но Турция и Унгария досега блокират ратификацията.

Науседа каза, че очаква Германия да разположи 4000 войници в Литва със семейства и оборудване до около 2026-2027 г., като постепенно ги увеличава. Разполагането беше обещано от германския министър на отбраната Борис Писториус миналата седмица, а Канада взема решение да увеличи войските си в Латвия, каза Науседа.

Президентът на Литва предупреди, че страната домакин очаква провокации по време и след срещата по границата на страната му с Беларус, където руската частна милиция "Вагнер" получи убежище след неуспешния си опит преврат.

"Можете да очаквате, че бойците (на "Вагнер") могат да се появят на границата като мигранти, като граждани на Беларус... можем да очакваме много провокации там, особено преди срещата на върха във Вилнюс или след нея. И мисля, че това е много важен елемент от нашата сигурност", каза президентът.