Литва измисли нов начин да блокира транзита към Калиниград

Русия
12:50 - 28 Юли 2022
3431
Литва измисли нов начин да блокира транзита към Калиниград

Литва отново издига препятствия пред транзита на стоки между Русия и нейния ексклав Калининградска област.

След като ЕК оказа натиск върху литовските власти да разрешат транзита на стоки, попадащи под санкции между Руската федерация и нейния най-западен регион, сега стана ясно, че единствената банка - "Шауляй банк" (Siauliu bankas), през която се извършват плащанията за този транзит спира всякакви банкови операции с Русия и Беларус от 1 септември, като се позовава на европейските санкции срещу руския и беларуски банков сектор, пише литовското издание "Делфи"

"Шауляй банк" остана единствената сред най-големите банки в страната, която все още извършва плащания между бизнес субекти на Литва и Русия, Беларус. Всички други банки вече са спрели приемането на всякакви плащания от тези страни. Тази банка обаче обещава да ги спре от есента.

"От 15 август тази година няма да извършваме плащания в руски рубли, независимо от държавата на бенефициента, а от 1 септември плащания към Руската федерация и Беларус или от тях във всяка валута", казаха от банката. Представители на финансовата институция заявиха, че банката не е спирала да работи с Русия и Беларус най-дълго време в името на удобството на клиентите.

"Плащанията към и от Русия и Беларус във всяка валута ще бъдат спрени от 1 септември, с освен при изключителни случаи, необходими за хуманитарни цели и държавни функции", добави банката. От 6 май Swedbank не обслужва плащания между Литва и Русия, Беларус, SEB bankas - от 15 май, Luminor Bank - от 30 юни.

От Кремъл са изпратили нота на Литва, в която обръщат внимание, че тази банка е била единствената, през която се осъществяват плащания за транзита на стоки към и от Калиниградска област и това решение практически блокира този транзит отново.

Засега няма официална реакция от литовските влсти.