Лондон не крие, че доставя оръжие за украинското настъпление в Курска област

Новини
21:18 - 18 Август 2024
1228
Лондон не крие, че доставя оръжие за украинското настъпление в Курска област

Британският вестник Sunday Times публикува статия за реакцията на все още новото британско правителство на Кийр Стармър на украинската офанзива в суверенна руска територия в Курска област.

Стармър и министърът на отбраната Джон Хийли решиха миналата седмица не толкова да променят политиката за подкрепа за Украйна, колкото да променят тона и по-открито да признаят степента на участието на Великобритания. Пример за това е колко бързо се разбра, че танковете Challenger 2 са били използвани в офанзивата.

"Няма да се притесняваме от факта, че британските оръжия се използват на руска територия като част от защитата на Украйна. Не искаме никаква несигурност или нервност относно подкрепата на Великобритания в този критичен момент и един плах или колеблив отговор може да означава точно това. Трябва да се гордеем, че дарихме оборудване, което помага на Украйна да се защити", цитира вестникът източник от британското правителство.

Според британските политици това ще убеди съюзниците да помагат повече на Украйна, а британската общественост - че сигурността и икономическото благополучие на страната зависи от събитията на бойното поле.

Танковете не са единственото британско оръжие, използвано от украинските въоръжени сили в Курска област. Sunday Times също споменава дронове, но не уточнява вида им. Досега са известни безпилотните самолети Malloy, но това не са бойни машини, те са предназначени за снабдяване на войски или например за евакуация на ранени.

Sunday Times, след някои други медии, пише, че британското правителство иска да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow срещу военни цели дълбоко в Русия, но това е възпрепятствано от позицията на партньорите, участващи в тяхното производство - Франция и САЩ.